BiH
0

Mesić: Ne mogu razumjeti slanje saučešća zločinačkoj porodici

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je naveče, govoreći o potpisima hrvatskih pritvorenika u Haagu na smrtovnici Slobodanu Miloševiću objavljenoj u srpskoj štampi, rekao kako "ne može razumjeti da se šalje saučešće zločinačkoj porodici za smrt zločinca koji je kriv za sve što se ovdje događalo, za hiljade smrti".

Na novinarski upit misli li da netko stoji iza tih potpisa, Mesić je rekao kako iza toga stoje samo oni koji su smrtovnicu potpisali, da nitko taj postupak nije porekao te da je Ante Gotovina zanijekao samo dio u kojem se Miloševića oslovljava kao "haaškog saborca".

Mesić je ponovio da bi "svoje mjesto u haaškoj sudnici trebali rezervisati" još neki odgovorni za rat u Hrvatskoj, primjerice bivši jugoslavenski vojni vrh, Blagoje Adžić i Veljko Kadijević, te Branko Kostić, koji kao član Predsjedništva "nije smirivao stanje nakon pobune, nego raspirivao rat".

Upitan o mogućnosti da se u parlamentarne izbore uključi potporom nekoj neovisnoj listi, što je izazvalo reakcije među hrvatskim strankama, Mesić je rekao kako tu nema ništa prijeporno i da će poduprijeti onoga tko na izbore iziđe s projekcijama koje bi Hrvatskoj pomogle da brže sustiže evropske standarde i zapošljavanje 300 hiljada nezaposlenih i onih koji se sada tek školuju. Ocijenio je da bi se stranke trebale osloboditi ličnih nadmudrivanja i početi rješavati goruća pitanja društva.