|

Mesić: Konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvatati

Mesić: Konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvatati
283
F
FENA
30.11.2017. u 17:43
171
komentara
283

dijeljenja
Mesić: Konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvatati Stjepan Mesić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić saopćio je u četvrtak kako je inicijativu za osnivanje Haškog suda dala Hrvatska i njen prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o saradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obavezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Hagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.
Naglasio je kako kao drugi izabrani predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

"Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obavezao", istaknuo je Mesić, prenosi Hina.

Dodao je kako se svaku presudu svakoga suda, pa tako i onoga u Hagu, može propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti.

"No, konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvatati", poručio je Mesić ustvrdivši kako bi odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haaškog suda i retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona RH.

"Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obavezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njenih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje", naglasio je u saopćenju bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Napomenuo je kako je suočen s brojnim upitima i komentarima kako domaćih, tako i inozemnih medija u vezi s izricanjem posljednje presude Međunarodnog suda u Hagu za ratne zločine počinjene na području nekadašnje Jugoslavije i u Ruandi te kako je smatrao ne samo potrebnim, nego i nužnim podsjetiti na neke nesporne činjenice.
Prijavi grešku


Komentari (171)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...