BiH
0

Mesić: Izvor krize u BiH i na Kosovu u Beogradu

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u utorak da je izvor nestabilnosti u BiH i na Kosovu u Beogradu, te da sve ono što se protivi europskom modelu udruživanja ne koristi nikome pa ni Srbiji.

"Ja bih se s tim apsolutno složio. Kada bi Beograd pozvao Srbe na Kosovu da glasuju, da uđu u institucije, onda bi oni bili subjekt... To Beogradu očito ne odgovara", rekao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanje novinara smatra li da je izvor spomenute nestabilnosti u Beogradu te na molbu komentira izjavu Biljane Kovačević Vučo iz beogradskog Komiteta za ljudska prava da blagonaklonost EU-a i susjednih država prema Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiæu nimalo ne pomaže demokratskim snagama u Srbiji.

"Kada bi ušli u institucije mogli bi pridonijeti tome da Kosovo bude višenacionalno, demokratsko i europski usmjereno", dodao je Mesić. Ustvrdio je i da "sve ono što je protiv europskog modela udruživanja ne koristi nikome pa ni Srbiji".

Ahtisaarijev plan smatra dobrim temeljem za postizanje dogovora ali je konstatirao da su "dvije strane duboko ukopane".

"Jedni bi nezavisnost odmah a drugi nikada", rekao je predsjednik i poručio da "treba poštovati nove realitete".

Ocijenio je da, nakon Kosova, istu politiku Beograd vodi i prema Banjoj Luci, poručivši da Hrvatska želi razvijati odnose s cjelovitom BiH.

"Hrvatska nikad neće entitete shvaćati kao države u državi niti prihvatiti njihovo izdvajanje, i kao što Hrvati u BiH moraju svoju politiku kreirati u Sarajevu to isto Srbima moraju poručivati i vlasti u Beogradu", rekao je predsjednik i istaknuo da "nema rezervne domovine".