BiH
0

Mesić: Federalno ministarstvo pravde mijenjat će zakone u dijelu koji se tiču maloljetnih prestupnika

FENA
Na osnovu zaključka vanredne Skupštine KS-a od 13. februara na kojoj je razgovarano o maloljetničkoj delikvenciji, upućena je inicijativa prema federalnom Ministarstvu pravde i federalnom Parlamentu za izmjenu zakona koji su na nivou FBiH, u dijelu koji se tiču maloljetnika, odnosno mololjetnih prijestupnika.

Tu inicijativu je federalno Ministarstvo pravde prihvatilo i formirali su dvije radne grupe: jednu za izmjenu krivičnog zakona FBiH a drugu za izmjenu zakona o krivičnom postupku u FBiH, kazao je novinarima ministar pravde i uprave KS-a Zlatko Mesić.

Ministar Mesić je kazao da je prihvaćena i inicijativa za izmjenu Pravilnika o upućivanju osuđenih osoba za izdržavanje kazne zatvora.

"Taj pravilnik nije dozvoljavao do sada da osuđeno lice iz KS-a izdržava kaznu zatvora u drugim kantonima. Promjenom tog pravilnika postići se ta mogućnost da se lica koja su osuđena i čekaju na izdržavanje kazne zatvora mogu uputiti na izdržavanje i u druge kantone, zavisno od slobodnih kapaciteta", kazao je ministar Mesić.

Ministar Mesić je na sastanku s federalnim resornim ministrom Feliksom Vidovićem razgovarao i o osnivanju kazneno- popravnih ustanova.

"Federalni ministar pravde je preuzeo obavezu da promptno djeluje u ovom dijelu. Uputio je prijedlog Parlametnu FBiH za pronalaženje lokacija, odnosno već postojećih kapaciteta koji bi se mogli staviti u funkciju kazneno-popravnih ustanova", kazao je Mesić.