Poziva se na ustav FBiH
134

Mešalić traži raspuštanje federalnog parlamenta jer ništa ne rade

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pozvao je predsjednicu FBiH Lidiju Bradaru da raspusti parlament. Naveo je da ukoliko ona to odbije uraditi onda oba doma treba raspustiti visoki predstavnik Chhristian Schmidt.

On se pozvao na član 16. Ustava FBiH i naveo da bi Bradara trebala raspustiti oba Doma Federalnog parlamenta po dva osnova.

"Ona to neće učiniti jer su dobili partnere koji dižu ruke za sve što oni iz HDZ-a narede", naveo je Mešalić.

U članu 16. Ustava FBiH, kojeg je spomenuo Mešalić, se navodi da kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone on može, uz saglasnost sa potpredsjednikom FBiH, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

Navodi se i da predsjednik FBiH raspušta oba doma kad oni ne uspiju donijeti budžet Federacije prije početka budžetske godine.

"Zašto OHR ima dvostruke standarde. OHR je mogao da suspenduje Ustav FBiH na 24 sata kada to godi HDZ-u i mijenja izborna pravila u izbornoj noći, a zašto sada ne ispoštuje Ustav FBiH i raspusti oba Doma parlamenta FBiH. OHR umjesto da implementira Ustav FBiH, Schmidt šuti na očigledno kršenje Ustava FBiH i radi po sistemu švedskog stola, u zavisnosti da li to godi Draganu Čoviću ili ne", tvrdi Mešalić.

Dodao je da sve što Schmidt donese mora dobiti odobrenje Zagreba pa nekad i Beograda.

"Raspustiti ovaj nasposobni saziv oba doma Parlamenta FBiH. Raspisivanje novih izbora je riješenje", zaključio je Mešalić.