Sportista u američkoj vladi
0

Merzudin Ibrić, Bosanac koji je odlikovan za hrabrost

Sarajevo-x.com
Merzudin Ibrić
Merzudin Ibrić
Merzudin Ibrić, mladić iz Bosne i Hercegovine, odlikovan je nagradom za hrabrost u Hyannisu u saveznoj američkoj državi Massachusetts. Ibrić je vrsni sportista, talentovani atletičar koji je do sada osvajao brojne nagrade.

Još kao tinejdžer, Ibrić je 1998. godine napustio ratom razrušenu Bosnu i Hecegovinu i svoj novi dom pronašao u gradu Revereu. Po dolasku u Ameriku, on i njegovi roditelj nisu poznavali jezik. Sve što su znali reći bilo je "OK" i "bye". Međutim, brzo su se prilagodili novim uslovima života.

Merzudin Ibrić je išao u jednu od najprestižnijih gimnazija, Phillips Academy, a zatim je upisao Wheaton College gdje je uvršten u All-America tim, odnosno ekipu koju sačinjavaju vrsni sportisti amateri.

Tokom školovanja Merzudin se bavio brojnim sportovima što mu je na neki način pomagalo da prevaziđe komunikacijaski jaz. Uglavnom je igrao nogomet, a svojom vrsnom tehnikom i izvanrednim sposobnostima izazvao je pažnju trenera.

Kako piše list "Boston", Ibrić je zapeo za oko treneru Marcu Mangiacottiju, koji je odlučio mladog Bosanca usmjeriti na atletiku i u tome nije pogriješio.

Ibrić je za kratko vrijeme počeo nizati uspijehe. Osvajao je nacionalna prvenstva, bio je prvi na 400 metara, te osvojio priznanje tima All-American. Također Ibrić je nominiran za još dvije vrijedne nagrade, koje će se dodjeljivati naredne godine u San Antoniju.

Radi u vladi, piše knjige i vrsni je sportista

Osim što se bavi sportom Ibrić je veliki borac za ljudska prava, aktivista koji se zalaže za zabranu negiranja genocida i mladić koji radi za američku vladu.

Sve to je bilo i više nego dovoljno da upravo Bosanac, Merzudin Ibrić, bude jedna od četiri osobe koja će ponijeti nagradu za hrabrost koja se dodjeljuje na konferenciji Eastern College Athletic.

Nagrada je utemeljena 1985. godine, a dodjeljuje se studentima-sportistima koji su pokazali iznimnu hrabrost, motivaciju, odlučnost i koji su služili kao inpiracija drugima.

"Sama pomisao na to kroz šta je sve prošao Merzudin, a šta je sve postigao može poslužiti kao inspiracija za svakoga. On je preživio brojne teške situacije i prebrodio je mnogo toga, a danas se odužuje svim ljudima koji su mu pomogli kada je njemu bilo najteže", kazao je trener Mangiacotti.

Inače, Ibrić je diplomirao u maju 2010. godine tako da trenutno mnogo pažnje poklanja svom poslu u američkoj vladi. Kako je kazao radi u Washingtonu, ali nije želio otkriti u kojem odjelu. Također, on je nedavno završio svoju prvu knjigu nazvanu "Running For My Life'' u kojoj opisuje sve što je doživio tokom rata u BiH

"Počašćen sam što sam upravo ja dobio odlikovanje za hrabrost", kazao je Merzudin, istaknuvši da je duboko zahvalan svima koji su mu pomogli u njegovom koračanju ka cilju.