Organizovani kriminal
0

Mersudin Mešanović osuđen na 15 godina zatvora

SRNA
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom je Mersudin Mešanović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog neovlaštenog prometa droga, falsifikovanja isprava i nedozvoljenog držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Od optuženog se oduzima i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to poslovni objekat u opštini Srebrenik, saopšteno je iz Suda BiH.

Mešanović je proglašen krivim jer je kao član organizovane grupe, učestvovao u međunarodnoj kupoprodaji, prevozu, posredovanju u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci heroina.

Optužen je da je kao dio organizovane grupe, krajem 2008. i početkom 2009. godine, dogovorio, organizovao transport, preuzimanje i prevoz oko 70 kilograma heroina iz Crne Gore do BiH, a zatim dio te količine od oko 50 kilograma iz BiH do Engleske. 

Mešanoviću se na teret stavlja da je zajedno sa drugim licima organizovao transport, preuzimanje i prevoz oko 110 kilograma skanka iz Albanije, preko Crne Gore u BiH i dalje u Sloveniju sa krajnjim odredištem u nekoj od zemalja zapadne Evrope. 

On je optužen i da je zajedno sa drugim osobama, od augusta do decembra 2009. godine, dogovorio i realizovao neovlaštenu međunarodnu kupovinu i prenos oko 1,5 kilograma heroina iz BiH do njima poznatih kupaca u Sloveniji. 

U optužnici se dalje navodi da je Mešanović, tokom 2009. godine, sa njemu poznatim osobama, dogovorio i organizovao transport, preuzimanje i prevoz oko 35 kilograma heroina iz Srbije u BiH i dalje u zemlje zapadne Evrope. 
Mešanović proglašen je krivim i što je 30. marta 2009. godine, u ime firme "OM Sistem transport kompani" DOO Srebrenik, radi dobijanja bilateralnih dozvola za međunarodni prevoz tereta, Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona predao lažna uvjerenja i izvode o izmirenim poreskim obavezama, te što je upotrijebio javne isprave iako je znao da su falsifikovane.

On je optužen i što je 7. aprila 2010. godine, u porodičnoj kući u Srebreniku neovlašteno držao jedan prigušivač za automatsku pušku i 67 komada bojevih metaka kalibra 7,62 puta 39 milimetara. 

Prvostepeno vijeće donijelo je i rješenje o produženju pritvora, koji može trajati najviše devet mjeseci i to do 11. jula 2012. godine, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.