|

Meron: Presuda Ratku Mladiću u martu 2017. godine, a možda i kasnije

Meron: Presuda Ratku Mladiću u martu 2017. godine, a možda i kasnije
10
F
FENA
10.12.2014. u 17:46
29
komentara
10

dijeljenja
Meron: Presuda Ratku Mladiću u martu 2017. godine, a možda i kasnije Theodor Meron (Foto: AFP)
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron obavijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da se presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću može očekivati u martu 2017. godine, a možda i kasnije, saopćio je u srijedu BIRN - Justice Report.
Meron je rekao da, iako rad Tribunala dobro napreduje, neka suđenja i presude bit će završene kasnije nego što je ranije planirano. Kad je u pitanju Mladićevo suđenje, razlog produžetka je ponovno otvaranje dokaznog postupka optužbe i skraćenje radne sedmice na četiri dana.

Mladiću se u Hagu sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u dijelovima BiH pod srpskom kontrolom, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, podsjeća BIRN.

"Meron je uvjerio vijeće da ove promjene neće utjecati na zatvaranje Tribunala 2017. godine", saopćeno je iz Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Meron je rekao da su zdravstveno stanje pritvorenika i odlazak zaposlenih u Tribunalu dva izazova s kojima se suočava ova institucija privodeći svoj rad kraju, saopćio je BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...