Predmet "Karadžić"
0

Meron potvrdio sastav petočlanog Žalbenog vijeća

SRNA
Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMSK) Theodor Meron danas je potvrdio petočlano žalbeno vijeće u predmetu Radovan Karadžić.

Sudija Meron je potvrdio da petočlano vijeće čine sudije William H.Sekule, Vang Pruse Jensen, Jose Ricardo de Prada Solaesa, Graciela Susana Gatti Santana i Ivo Ivo Nelson de Caires Batista Rosa, saopšteno je iz MMSK-a.

Meron se 27. septembra sam povukao sa mjesta predsjedavajućeg Žalbenog vijeća u predmetu Radovan Karadžić, pošto je prethodno suspendovan iz pretpretresnog žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću.

Odluka o povlačenju uslijedila je dva dana pošto je Karadžić, koji je u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti, uložio zahtjev da se sudija Meron izuzme iz Žalbenog vijeća.

Glavni razlog naveden u zahtjevu je "moguća pristrasnost" Merona, pošto je kao član sudijskih vijeća u žalbenim procesima podređenima i bliskim saradnicima Radovana Karadžića nalazio da su krivi i saglašavao se sa prvostepeno izrečenim kaznama dugogodišnjeg zatvora.

U obrazloženju svog povlačenja, Meron kaže da bi u žalbenom dijelu suđenju Karadžiću bio i ostao nepristrasan, ali da bi neprihvatanje zahtjeva za diskvalifikaciju moglo da prouzrokuje odugovlačenje cijelog procesa, pa se neodložno povlači.

Meron je ujedno i dao nalog da sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa iz Portugalije upotpuni petočlano žalbeno vijeće MMKS.

U današnjem saopštenju Meron navodi da je on odbio zahtjev sudije Jean Claude Antonetija za povlačenje postavljenja sudije Rose u žalbeno vijeće.

Meron je ponovio da se on povukao u interesu pravde, ali da će kao predsjednik MMSK-a nastaviti da učestvuje u ovom predmetu nepristrasno i da će u tom svojstvu koordinisati rad sudskih vijeća.