BiH
1

Meron odbacio Karadžićev zahtjev o specijalnom vijeću

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odbacio je jučer zahtjev nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića o imenovanju specijalnog vijeća koje bi razmotrilo da li ima osnova da bivša glavna tužiteljka Carla del Ponte bude optužena zbog nepoštovanja Suda.

Meron je u odluci naveo da nema ovlaštenja da odobrava zahtjeve koji ne spadaju u nadležnost Tribunala.

Karadžić je 27. septembra zatražio od predsjednika Tribunala da imenuje specijalno sudsko vijeće koje bi razmotrilo eventualno imenovanje Prijatelja suda, koji bi, za račun Tužilaštva, istražio navode da je Del Ponte prenijela Amerikancima sadržinu povjerljivog spiska svjedoka odbrane bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Meron je 1. oktobra imenovao specijalno vijeće, koje je 18. oktobra odbilo da razmotri Karadžićev zahtjev na osnovu toga što Tribunal nema relevantnu jurisdikciju, navodi se u saopćenju iz Haaga.

Karadžićev zahtjev je zatim vraćen predsjedniku Tribunala Meronu, koji je jučer donio odluku da ga odbaci po istom osnovu, prenosi Tanjug.

Zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske se temelji na tajnoj depeši ambasade SAD u Haagu, objavljenoj na WikiLeaksu, u kojoj je navedeno da je Del Ponte 16. aprila 2004. godina potvrdila predstavnicima SAD sadržinu povjerljivog spiska svjedoka, koji je Milošević tri dana ranije bio podnio Tribunalu.