|

Meron: Kraj suđenja Mladiću u julu 2016. godine

Meron: Kraj suđenja Mladiću u julu 2016. godine
1
F
FENA
6.12.2012. u 08:00
17
komentara
1

dijeljenja
Meron: Kraj suđenja Mladiću u julu 2016. godine Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Sudija Theodor Meron u srijedu se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u dvojnom svojstvu predsjednika MKSJ/ICTY i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizma ili MMKS). Meron je podnio izvještaj o napretku učinjenom u odnosu na strategiju okončanja rada MKSJ i predstavio detalje o pokretanju rada Mehanizma, pozvavši Vijeće sigurnosti da se osvrne na dostignuća MKSJ i potencijal MMKS
Osvrćući se prvo na strategiju okončanja rada MKSJ, Meron je naglasio izvanredan napredak učinjen na okončanju rada Međunarodnog suda, ističući niz predmeta koji će biti okončani ranije nego što je prvobitno planirano. To uključuje presudu po žalbi Momčilu Perišiću, čije se izricanje očekuje početkom 2013. kao i presudu po žalbi u predmetu Popović i drugi, za koju se predviđa da će biti izrečena do jula 2014. godine, nekoliko mjeseci prije prvobitnih predviđanja.

Što se tiče predmeta koji su trenutno u prvostepenom postupku, Meron je obavjestio Vijeće sigurnosti da se očekuje da suđenje Radovanu Karadžiću bude okončano do 31. decembra 2014. godine, dok se predviđa da će suđenja Goranu Hadžiću i Ratku Mladiću biti okončana do 31. decembra 2015. godine, odnosno 31. jula 2016. godine, saopćeno je iz ICTY-a.

Predsjednik Haškog tribunala je istakao niz izazova s kojima se Međunarodni sud suočava u okončavanju određenih predmeta do datuma koji su predviđeni:

"Vrlo sam svjestan frustracije koju članovi Vijeće možda osjećaju kada se suoče s pomjeranjem datuma očekivanog okončanja predmeta, pogotovo kada ažurirana predviđanja ne budu u skladu s očekivanjima. Ja dijelim tu frustraciju. Međutim, moram potcrtati da predviđanje datuma okončanja prvostepenih i drugostepenih postupaka predstavlja više umjetnost nego egzaktnu nauku, te se predviđanja koja daje Međunarodni sud moraju razumjeti u tom kontekstu", rekao je Meron.

Predsjednik ICTY-a je napomenuo brojne izazove s kojima se Međunarodni sud susreće, uključujući kompleksnost predmeta pred Međunarodnim sudom, koja prevazilazi kompleksnost predmeta pred nacionalnim sudovima, kao i oslanjanje Međunarodnog suda na saradnju s državama kada su u pitanju zahtevi za dostavljanje dokaza. Predsjednik je takođe ukazao na probleme zbog odlaska iskusnog osoblja, što može usporiti pisanje presuda.

Meron je pozvao države članice VIjeća sigurnosti da razmotre odlaganja u okončanju rada Međunarodnog suda u odgovarajućem kontekstu, uključujući i šira dostignuća Međunarodnog suda.

"Uprkos nekim odgađanjima u okončanju rada Međunarodnog suda, nema mjesta sumnji da je rad koji je Međunarodni sud do sada ostvario, i nasljeđe koje će ostaviti, već imaju veliku važnost (…) Međunarodni sud je donio novu eru pozivanja na odgovornosti i novo opredeljenje za pravdu u cijeloj međunarodnoj zajednici", izjavio je predsjednik ICTY-a.

Osvrćući se na izvještaj o radu MMKS, predsjednik je najavio da je Mehanizam, čiji je ogranak u Arushi počeo s radom 1. jula 2012. godine, “već duboko posvećen ispunjenju svog mandata”. Meron je rekao da su uveliko u toku pripreme za početak rada ogranka u Haagu, koji će početi s radom 1. jula 2013. godine.

On je podvukao da je veoma počastvovan time što je imenovan za predsednika Mehanizma: “Nadgledajući osnivanje i rad Mehanizma, osjećam posebnu odgovornost da međunarodnoj zajednici dokažem da pravičnost i efikasnost nisu međusobno isključivi koncepti. Učiniti međunarodnu krivičnu pravdu duguročno održivom u velikoj mjeri zavisi od dokazivanja da ona može biti efikasna, efektivna i pristupačna mogućnost za međunarodnu zajednicu”.

Meron je objasnio da su predmeti u kojima najava žalbe bude podnesena nakon 1. jula 2013. godine biti rješavani pred Mehanizmom. Ovo bi uključivalo eventualne žalbe u postupcima protiv Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Ratka Mladića. On je podvukao da će Mehanizam, iako će se većina njegovog rada sastojati od rada na žalbenim postupcima, biti spreman da vodi suđenja trojici optuženih pred MKSR čiji predmeti nisu prosljeđeni nacionalnim pravosudnim sistemima.

Meron je pozvao Vijeće sigurnosti da u tom smislu pomogne Mehanizmu: “Uhapsiti ovu trojicu optuženih koji su u bjekstvu i suditi im predstavlja jedan od najviših prioriteta za Mehanizam”.

Završavajući svoje obraćanje predsjednik je zahvalio članovima VIjeća sugurnosti na njihovoj kontinuiranoj podršci kako Međunarodnom sudu, tako i Mehanizmu:

"MKSJ je već ostavio dubok uticaj na polju međunarodne krivične pravde, a Mehanizam ima potencijal da se nadoveže na uspjehe svojih prethodnika tako što će stvoriti jednu uzornu instituciju koja je efektivna i efikasna i predstavlja duboku posvećenost međunarodne zajednice borbi protiv nekažnjivosti. Radujem se našoj budućoj saradnji kojom ćemo ovaj potencijal pretvoriti u realnost", rekao je Meron.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...