BiH
0

Meron: Haški tribunal je doprinio borbi protiv nekažnjivosti

FENA
Theodor Meron
Theodor Meron
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron ocijenio je da je Tribunal "dao istaknuti doprinos globalnim naporima za borbu protiv nekažnjivosti, međunarodnom zakonu i vladavini zakona u bivšoj Jugoslaviji". On je to izjavio u ponedjaljak povodom 20. godišnjice Haškog tribunala, koji je osnovan Rezolucijom 827 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

U saopćenju povodom dvije decenije Tribunala, Meron je podsjetio da je to prvi međunarodni krivični sud od Nirnbergškog i Tokijskog suda poslije Drugog svjetskog rata.

"Ta akcija Vijeća sigurnosti naglasila je opredjeljenost međunarodne zajednice da oni koji su navodno bili odgovorni za ozbiljna narušavanja humanitarnih zakona tokom konflikata u bivšoj Jugoslaviji budu izvedeni pred sud. Šire gledano, osnivanje MKSJ predstavlja odraz opredjeljenosti međunarodne zajednice za pravdu i njene odlučnosti da neće biti nekažnjivosti za bilo kog pojedinca, čak i najvišeg političkog ili vojnog lidera, koji počini genocid, zločin protiv čovječnosti ili naruši zakone ili običaje rata", naveo je Meron.

On je podsjetio da je Tribunal "dao svoju ocjenu za 161 pojedinca koje je optužio, uključujući visoke vojne i političke lidere, razjasnio je međunarodni humanitarni zakon u pogledu širokog spektra značajnih pitanja, doprinio je osnivanju jednog novog tijela proceduralnih i dokaznih propisa za međunarodne krivične postupke koji osiguravaju da takvi postupci budu efikasni i pravični".

Takođe, dodao je, taj sud je "utro put za osnivanje jednog broja međunarodnih krivičnih sudova, uključujući prvi stalni Međunarodni krivični sud".

Napominjući da se "suočavao i nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima", Meron je naglasio da je uspjeh Tribunala "takođe zasluga značajne podrške koju i dalje prima od Ujedinjenih nacija, nacionalnih vlada i međunarodnih i nevladinih organizacija, bez koje MKSJ ne bi bio u stanju da funkcioniše".

Poslije 20 godina rada Tribunal se približava završetku svog mandata i priprema se za prenošenje odgovornosti za ključne poslove na novi Mehanizam za međunarodne krivične tribunale koji je već preuzeo odgovornost za glavne funkcije Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu.

"Osnivanjem Mehanizma, Vijeće sigurnosti je jasno pokazao da zatvaranje MKSJ neće otvoriti vrata nekažnjivosti. Šire gledano, Mehanizam će pomoći da se osigura nastavljanje zavještanja MKSJ i njegovog izvanrednog doprinosa međunarodnoj krivičnoj pravdi i vladavini zakona", zaključio je Meron.