Bivši čelnik SPUS-a
132

Merim Serdarević: Nova vlada KS je najavila da će dati šansu mladima, ja šansu nisam dobio

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Merim Serdarević oglasio se saopćenjem za javnost u kojem izražava negodovanje povodom odnosa Vlade KS prema mladima s posebnim osvrtom na situaciju u TVSA.

"Nova Vlada je najavljivala da će dati šansu obrazovanim mladim ljudima, iako obrazovan, nisam očekivao da ću biti posebno afirmisan kao takav, ali očekivao sam barem šansu. Bio sam naivan. Ni šansu nisam dobio", navodi Serdarević.

Kaže da je rođen pred sami početak odbrambeno - oslobodilačkog rata u Republici Bosni i Hercegovini, a čitav ratni period proveo je zajedno sa roditeljima na opkoljenoj Dobrinji.

Otac mu je, kaže, bio učesnik odbrane i pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od samog početka.

Kada je završio master studij na Pravnom fakultetu UNSA i to, kako navodi, sa prosjekom 10.00 i time završio studentsku epizodu u svom životu, kao odličan poznavalac prava, angažovan je na TVSA kako bi dao doprinos najavljenim reformama.

"Posao na TVSA nije bio posebno atraktivan kada su uslovi u pitanju, jer sam sa svojim referencama mogao dobiti bolje uslove na tržištu rada. Ni ugovor nije bio na neodređeno, nego na određen period. Međutim, kao dugogodišnji gledalac svih javnih servisa, koji se nalaze u "Sivom domu", a svjestan bitnosti javnih medija u izgradnji zdravog društva, bio sam sretan što imam priliku dati svoj skromni doprinos reformama i razvoju TVSA. Ranija direktorica je tražila saglasnost za produženje mog ugovora, ali Ministarstvo pravde i uprave i Vlada KS istu nisu dali. Nakon isteka ugovora, nova v.d. direktorica me nije pozvala ni da se pozdravim sa njom, a kamoli da mi ponudi produženje ugovora, što sam rezultatima rada smatram zaslužio. Samo glasna šutnja, ona koja se najglasnije čuje. Kao da nikada nisam ni ušao u prostorije TVSA, a ne da sam tamo radio danima i noćima, što mogu potvrditi i mnogi uposlenici TVSA", kaže Serdarević, te dodaje:

"Nije ovo patetika, ne tražim saosjećanje. Ne pišem ovo samo u svoje ime, ovo pišem i u ime mnogih mladih i obrazovanih ljudi, koji ne dobijaju ni šansu. Ko je dobija? Vidjeli smo prema posljednjim imenovanjima koja su izvršile Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, dobijaju je stranačke kolege - što ne bi bio problem da to uglavnom nisu ljudi bez ikakvih referenci, djeca političara, njihove žene, kumovi i slično. Na kraju bih poručio vlasti u Kantonu Sarajevo, da iako možda očekujete da ćete me otjerati iz ove države, to možete samo postići da me fizički iz nje iznesete. Nisu mene i moje roditelje otjerali oni koji su četiri godine držali grad pod najgorom opsadom u modernoj historiji, pa nećete ni vi. Ostajem ovdje! A nafaka, ona će doći, nju svakako, hvala Bogu, vi ne dajete", poručio je Serdarević.

Inače, Vijeće uposlenika Televizija Sarajevo oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem osuđuje brutalnu javnu hajku na v.d. direktorice TVSA Kristine Ljevak za koju se u posljednje vrijeme špekuliše da više neće biti na čelu TVSA.

"Zgroženi smo činjenicom da se kroz govor mržnje, politički spin i medijski inžinjering kreira javni ambijent u kome se neargumentovano pokušava diskreditirati osoba imenovana na čelo JP TVSA", napisali su.