Teška i rizična akcija
222

"Merhamet" u Mogadišu uručio pomoć narodu Somalije

Klix.ba
Donaciju u hrani i lijekovima, vrijednu više od 500.000 KM namijenjenu Somaliji, "Merhamet” je prikupio zahvaljujući solidarnosti građana BiH

Uspješno je okončana još jedna velika humanitarna akcija HO “Merhamet” MDD. Generalni sekretar “Merhameta” Sidik Aždahić u Mogadišu je uručio donaciju u hrani i lijekovima, vrijednu više od 500.000 KM koja je prikupljena tokom "Merhametove” akcije "Pomoć narodu Somalije.

Time su građani Bosne i Hercegovine, koji su i sami preživjeli glad i agresiju, još jednom pokazali svoju solidarnost i milosrđe prema onima kojima je pomoć potrebna.

"Nakon svih dramatičnih obrta u pripremama za odlazak u Somaliju, uspjeli smo da realiziramo tešku i složenu akciju. Bilo je trenutaka kada smo razmišljali da odustanemo od upućivanja našeg generalnog sekretara u Somaliju iz sigurnosnih razloga. Postojala je mogućnost da pomoć dostavimo posredstvom UN-a. Međutim, i pored svih opasnosti, istrajali smo na principu 'Merhameta' da, kao mnogo puta do sada, lično uručimo pomoć na licu mjesta", izjavio je predsjednik HO "Merhamet” MDD Hajrudin Šahić.

Delegacija „Merhameta” uvjerila se u veoma teško humanitarno stanje u Somaliji, čije je stanovništvo već duže gladuje.

"Ponosmi smo i sretni što je 'Merhamet' jedna od rijetkih humanitarnih organizacija u svijetu koja je uspjela ući u Somaliju i na licu mjesta uručiti pomoć i uvjeriti se u kakvim nehumanim uslovima žive ljudi u 21. stoljeću. Sada smo sasvim sigurni da će 'Merhamet', u okviru svojih programskih aktivnosti svake godine provoditi akciju za prikupljanje pomoći gladnom narodu Somalije, upravo zbog toga što smo se na licu mjesta uvjerili u to kakvoj je humanitarnoj katastrofi izložena ta zemlja i njen narod", naglasio je Šahić.

U saradnji sa "Merhametom” Australije, HO „Merhamet” MDD donirao je 45.000 kilograma kurbanskog mesa gladnom narodu Somalije, koje će Organizacija islamska konferencije (OIC) Somalia raspodjeliti, u skladu sa zahtjevima i sigurnosnim uslovima.

Direktor OIC Somalia Dr. Ahmad Muhammad Adam zahvalio se na pomoći koju je predstavnik "Merhameta” lično uručio za somalijski narod. On je izjavio kako ovu pomoć smatra mnogostruko vrijednijom, imajući u vidu činjenicu kroz šta su prošli BiH i njeni građani i kakva je ekonomska situacija u našoj zemlji.