BiH
0

"Merhamet" pod istragom zbog pronevjere 50 miliona KM

SRNA
Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava proslijediće SIPA-i i Tužilaštvu BiH na dalje postupanje stenogram sa današnje sjednice na kojoj je razgovarano o donacijama Muslimanskom dobrotvornom društvu "Merhamet", za koje postoji sumnja da je pronevjerilo 50 miliona KM.

Konstatujući da "Merhamet" nije dostavio traženi izvještaj o dobijenim donacijama te da se, iako pozvan, na sjednici nije pojavio predsjednik Društva Hajrudin Šahić, članovi Komisije zaključili su da to otvara sumnju u trošenje donatorskih sredstava u ovom dobrotvornom društvu.

Predstavnici Saveza dobrotvornih drušatava "Merhamet", koji je osnovan prije tri godine, iznijeli su na sjednici Istražne komisije informaciju da je "Merhamet", na čijem je čelu Šahić, pronevjerio 50 miliona KM.

Ističući da njihova organizacija od formiranja do danas nije dobila nijednu donaciju predstavnici Saveza naveli su da je ukupan promet novca u Muslimanskom dobrotvornom društvu "Merhamet" iznosio je deset puta više od navedenih 50 miliona KM.

Istražna komisija traži od Ministarstva finansija BiH da do naredne sjednice, 23. avgusta, dostavi izvještaj o donacijama pristiglim od 1996. do 2010. godine, a od ministra finansija Dragana Vrankića da članovima Komisije podnese taj izvještaj.

Istražna komisija pozvaće na narednu sjednicu i članove Federalne istražne komisije koja je došla do podataka o pronevjeri 2,5 milijardi KM donacija na području Federacije BiH, a biće pozvani i predstavnici SIPA-e, Tužilaštva BiH i Centralne banke BiH da u vezi sa tim donesu svu dokumentaciju kojom raspolažu.

Navodeći da će Istražna komisija nastaviti raditi i tokom septembra i oktobra, sve dok članovima traje mandat u parlamentu BiH, predsjedavajući Komisije Sefer Halilović najavio je da će 1. septembra Predstavničkom domu biti podnesen izvještaj o njenom radu.

Halilović je ocijenio da nedostavljanje izvještaja Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" i nedolazak njegovog predsjednika Hajrudina Šahića potvrđuje osnovanost sumnji u pronevjere donacija.

On je podsjetio na podatke ranije iznesene u Komisiji da je "Merhamet" formirao 12 preduzeća, te da je finansijska policija provjerom utvrdila pronevjere u tri firme, što indicira da su nezakonitosti postojale i u preostalih devet preduzeća.

"Ako se formiraju firme koje nestanu za dvije godine, a njihovi direktori nastave da se bave istim poslom i na istom mjestu gdje su one bile formirane, onda je riječ o ozbiljnoj sumnji u legalnost", zaključio je Halilović.