|

Merhamet obilježio stogodišnji jubilej

Merhamet obilježio stogodišnji jubilej
0
F
FENA
2.2.2013. u 16:30
7
komentara
0

dijeljenja
Merhamet obilježio stogodišnji jubilej Narodno pozorište u Sarajevu
Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo svečanom skupštinom i dodjelom nagrade "Muradif Ćato" obilježilo stogodišnji jubilej.
Predsjednik "Merhameta" dr.sci. Hajrudin Šahić se prisjetio onih koji su osnovali "Merhamet" i u najtežim vremenima po bošnjački narod i BiH stavili se na njegovo čelo, istaknuvši da su to bili "najugledniji Bošnjaci svoga vremena, kao što su Avdaga Kulović i Edhemaga Bičakčić“.

"U svojoj 100-godišnjoj prošlosti Merhamet je imao povijesnu ulogu u zbrinjavanju ugroženih, obespravljenih i prognanih, u zbrinjavanju siročadi i pomoći svima koji su na bilo koji način ugroženi. Dok god u našem čovjeku i njegovoj duši bude dostojanstva, te znakovne potrebe za dobročinstvom i za pomaganjem drugima, postojat će i naš Merhamet", rekao je Šahić.

Akademik Muhamed Filipović je, osvrćući se na vrijeme kada je "Merhamet“ nastao i imajući u vidu da su generacije ljudi dale ogroman lični doprinos u njegovom radu, rekao "da mi ne treba da zaboravimo sve one koji su svoju dobru volju, imovinu, vrijeme, znanje, pa ponekad i živote, ugradili u ideju i djelatnost "Merhameta".

"Merhamet nije više samo jedno humanitarno društvo, nego institucija koja mora razvijati svijest i istinu o humanitarnoj situaciji u našem vremenu i iznalaziti puteve prevazilaženja sadašnjeg katastrofalnog humanitarnog stanja u BiH i svijetu, zahtijevajući snažnije angažiranje i naše države i javnosti u ovoj oblasti", rekao je Filipović.

U okviru ove manifestacije dodijeljena je i godišnja nagrada Merhametove Fondacije "Muradif Ćato" poznatom novinaru, publicisti i uredniku Programa na južnoslavenskim jezicima turske državne televizije - TRT Bekimu Muftareviću.

Primajući nagradu , Muftarević je zahvalio i rekao da je iznenađen nagradom, a nakon toga i zabrinut.

"Pitao sam se imam li ja prava i hrabrosti prihvatiti težinu ovog čina i primiti nagradu koja je dodijeljena ocu naše nacije, majkama koje su svoje sinove spustile u temelje ove zemlje, perima koja su napisala tomove knjiga radi općeg interesa, ne spavajući noćima, i ljudima koji su odvajali od svojih usta da bi dodijelili drugima", rekao je Muftarević.

Svečanoj atmosferi pridonijeli su i nastupi Eldina Huseinbegovića i omladinskog hora Zenica.

U ovoj godini predviđene su brojne prigodne manifestacije kojima će i regionalni odbori "Merhameta" u Bosni i Hercegovini, kao i organizacione jedinice ove humanitarne organizacije u inozemstvu, obilježiti stogodišnjicu "Merhameta".

Predviđena je i promocija monografije koja je pripremljena povodom velikog jubileja "Merhameta", a bit će organizirana i izložba slika i publikacija ove humanitarne organizacije.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...