BiH
31

Merhamet dopremio u Nemilu više od 20 tona pomoći

FENA
Šleper sa više od dvadeset tona raznovrsne humanitarne pomoći, koja je iz Švedske upućena "Merhametu“ za građane Bosne i Hercegovine ugrožene poplavama i klizištima, dopremljen je u Nemilu, u pratnji predsjednika HO "Merhamet“ MDD Hajrudina Šahića.

Pomoć koju je u Švedskoj prikupila bh. dijaspora, bit će podijeljena ugroženom stanovništvu Nemile, Topčić-Polja, Šerića, Smajića, Orahovice, Vukotića i Kolića, saopćeno je iz "Merhameta".

Predsjednik Mjesne zajednice Nemila i čelni čovjek Kriznog štaba Nijaz Lužić upoznao je Šahića sa trenutnom situacijom u toj, ali i u okolnim mjesnim zajednicama.

Prema njegovim riječima, trenutno u Nemiloj boravi oko 500 osoba iz okolnih mjesta, čije su kuće stradale u poplavama i klizištima.

Lužić je naglasio da će humanitarna roba koju je dopremio "Merhamet“ pomoći mnogim porodicama koje su ostale biz ičega.

Šahić je u razgovoru sa Lužićem i predsjednicama ostalih mjesnih zajednica koje su pretrpjele ogromne štete u poplavama i klizištima, naglasio da je "Merhamet“ i dosad pomagao tom području, te da pomoć iz Švedske nije posljednja koju je "Merhamet“ dostavio za ovo područje, nego će i dalje brinuti da se što više pomogne ugroženom stanovništvu spomenutih mjesnih zajednica.

Prema riječima Nijaza Lužića, u Mjesnoj zajednici Nemila potpuno je uništeno deset kuća, a 35 ih je oštećeno u poplavama. No, i pored toga, Nemila je preuzela brigu o 500 unesrećenih žitelja okolnih mjesnih zajednica.

U Topčić-Polju, kako je rečeno, najmanje petnaest kuća je potpuno uništeno, a 50 je oštećeno, te su mještani Topčić-Polja utočište potražili u Nemilu.

U Šerićima je stradalo petnaest kuća, a šest je potpuno uništeno.

Slična je situacija u mjestima Vukotići, Orahovica gdje je oštećeno 60 objekata, a tri su uništena.