"Sabrani troškovi M. Dodika"
0

Mercedes za potrebe predsjednika RS-a koštao 251.673 KM

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Glavna Služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj utvrdila je da je automobil “mercedes”, kupljen od firme "ICM trade” Laktaši, za potrebe predsjednika RS-a Milorada Dodika koštao 251.673 KM.

Ova laktaška firma odabrana je kao ekonomski najpovoljniji ponuđač, a za nabavku "mercedesa” raspisan je tender, kojim je pored ostalog, definirana dokumentacija koju ponuđač treba da dostavi, navodi se u revizorskom izvještaju Službe predsjednika RS za 2010. godinu, koji je večeras objavila banjalučka Alternativna televizija.

Novi automobil kupljen je odmah nakon Dodikovog preuzimanja predsjedničke dužnosti, a cijena je jednaka iznosu od 786 prosječnih penzija u RS ili više od šest hiljada dječijih dodataka.

U oktobru prošle godine, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u, Služba predsjednika RS-a raspisala je pozive i kupila i novi "audi A6” i "passat”.

"Od planiranih kapitalnih ulaganja u 2010. godini u iznosu 502 hiljade, izvršena je relokacija i na nabavku automobila potrošeno je 414 hiljada KM. Vozilo ‘passat’ koštalo je 50.000, a 'audi' 112.000 maraka. Jedan od uslova tendera, na kojem je pobijedilo preduzeće ‘Brčko gas’, bio je rok isporuke automobila. Iako se ‘Brčko gas’ ugovorom obavezao da će ‘audi’ isporučiti do 13. januara, to nije učinio, već skoro mjesec dana kasnije”, naveli su revizori.

Na pripremu knjiga "Hemeroteka“ i "Vrijeme stabilizacije“ u mandatu prethodnog predsjednika RS-a potrošeno je 16 hiljada maraka, a na reprezentaciju 193 hiljade maraka, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora.

Također, na izradu internet stranice otišlo je 14, za povelje i ordene 80 hiljada maraka, dok je za nabavku cvijeća, tepiha i kožnih tašnih 45 hiljada maraka.

Rajku Kuzmanoviću je sredinom novembra prošle godine istekao mandat, a predsjedničku dužnost preuzeo je Milorad Dodik.