Postdiplomski studij na FPN-u
0

"Menadžment u razvoju lokalnih zajednica"

FENA
Mutidisciplinarni postdiplomski studij "Menadžment u razvoju lokalnih zajednica" predstavljen je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Nastavu na tom studiju pohađat će 35 polaznika.

Studij je organiziran kao projekt zajedničke saradnje Fakulteta političkih nauka i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a cilj je da se kroz edukaciju doprinese bržem socijalno-ekonomskom razvoju lokalne zajednice u BiH unutar procesa integracije države BiH u EU.

Dekan FPN Mirko Pejanović naglasio je da će se važnost tog studija u edukaciji kadrova za upravljanje prirodnim i ljudskim resursima u lokalnim zajednicama tek pokazati u godinama koje dolaze.

"To su godine u kojima će se provoditi reforma lokalne samouprave i uprave unutar procesa integracije BiH u EU", kazao je Pejanović.

Ambasador Češke Republike u BiH Jirzy Kudela istaknuo je da je taj studij važan iskorak na putu BiH prema EU, te naglasio da Evropa leži na lokalnoj samoupravi i regionalnoj saradnji.

"Zahvaljujući tome da skoro sve države EU imaju jaku decentraliziranu vlast naše regije i lokalne jedinice su nekada puno bogatije od same države. One imaju velike poreske ovlasti. Mnogo bitnih poreza ide direktno u lokalnu i regionalnu samoupravu. Od toga te regije mogu dobro živjeti i poboljšavati standard stanovništva tih regija i lokalnih jedinica", kazao je on.

Prema mišljenju ambasadora države koja trenutno predsjedava EU, BiH koja je tek na početku evropskog puta ne smije ništa idealizirati. Sa žaljenjem je konstatirao da od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bh. čelnici nisu gotovo ništa napravili.

"Kao predstavnik države koja trenutno predsjedava EU iskreno se nadam da će neko početi nešto raditi. Inače se bojim da BiH neće uloviti ovaj glavni voz i tako će izgubiti dvije-tri ključne godine", izjavio je Kudela.