{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Menadžment "Oslobođenja" dužan ispuniti obaveze iz Zakona o radu

F
31.3.2008. u 11:57
0
0
Menadžment "Oslobođenja" dužan ispuniti obaveze iz Zakona o radu
0
Menadžment "Oslobođenja" dužan ispuniti obaveze iz Zakona o radu
Povodom najave menadžmenta lista "Oslobođenje" o otpuštanju većeg broja uposlenika, Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH upozorava da je menadžment dužan ispuniti obaveze iz Zakona o radu.
Menadžment je, podsjećaju iz ovog sindikata, u obavezi da donese program zbrinjavanja tehnološkog viška uposlenika, da prije uručivanja otkaza ugovora o radu izmiri sve obaveze doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, da isplati sva neisplaćena potraživanja uposlenika po pitanju neisplaćenih plaća, te da isplati Zakonom o radu predviđene otpremnine.

Tek po ispunjenju tih zakonskih obaveza uposlenici prihvataju otkaz ugovora o radu i stiču pravo prijave na Zavod za zapošljavanje, te sredstva za nezaposlene i zdravstvenu zaštitu.

- U svakom drugačijem ponašanju ili izigravanju obaveza poslodavaca uposlenici bi bili oštećeni, te stekli pravo na zaštitu svojih prava i nadoknadu sudskim putem. Nadamo se da do toga neće doći uvažavajući tradiciju lista "Oslobođenje" - navodi u saopćenju za javnost Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: