BiH
0

Menadžment "Oslobođenja" dužan ispuniti obaveze iz Zakona o radu

FENA
Povodom najave menadžmenta lista "Oslobođenje" o otpuštanju većeg broja uposlenika, Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH upozorava da je menadžment dužan ispuniti obaveze iz Zakona o radu.

Menadžment je, podsjećaju iz ovog sindikata, u obavezi da donese program zbrinjavanja tehnološkog viška uposlenika, da prije uručivanja otkaza ugovora o radu izmiri sve obaveze doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, da isplati sva neisplaćena potraživanja uposlenika po pitanju neisplaćenih plaća, te da isplati Zakonom o radu predviđene otpremnine.

Tek po ispunjenju tih zakonskih obaveza uposlenici prihvataju otkaz ugovora o radu i stiču pravo prijave na Zavod za zapošljavanje, te sredstva za nezaposlene i zdravstvenu zaštitu.

  • U svakom drugačijem ponašanju ili izigravanju obaveza poslodavaca uposlenici bi bili oštećeni, te stekli pravo na zaštitu svojih prava i nadoknadu sudskim putem. Nadamo se da do toga neće doći uvažavajući tradiciju lista "Oslobođenje" - navodi u saopćenju za javnost Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH.