Za vjenčanje 2340 KM
289

Menadžment odredio nove cijene korištenja Vijećnice, nema popusta ni za kulturne događaje

Piše: Se. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što je Sarajevska vijećnica u septembru prošle godine dobila novog upravitelja - JP Sarajevo, preduzeće koje je osnovao Grad Sarajevo, a koje je pored Vijećnice zaduženo i za upravljanje žičarom u izgradnji, donesen je novi pravilnik kojim se regulišu i cijene usluga. Kako su cijene ulaznica povećane, neki smatraju da su nerealno visoke i o tome smo razgovarali s direktorom JP Sarajevo Esadom Tanovićem.

Povod našeg razgovora, između ostalog, bila je i vijest da se Jazz Fest Sarajevo ove godine neće održati u Vijećnici, jer je cijena za iznajmljivanje aule, stolica i bine bila previsoka za organizatore festivala.

Direktor JP Sarajevo Esad Tanović ističe kako je zapravo došlo do zabune, jer građani možda očekuju da je Vijećnica dužna pomagati kulturne manifestacije besplatnim ustupanjem prostora ili određenim popustima, ali ne znaju da Vijećnica posluje kao bilo koje privredno društvo, da je samoodrživi projekt i zbog toga je novi menadžment postavio cijene koje su, kako kažu, komercijalnije, ali su u isto vrijeme udvostručili broj posjetilaca.

Vijećnica posluje kao i sva druga javna preduzeća

Iznajmljivanje prostora u objektu Vijećnice je definisano Pravilnikom o utvrđivanju kriterija i postupku za jednokratno iznajmljivanje prostora i opreme u objektu Vijećnice i organiziranju posjeta objektu Vijećnice. Aktuelni cjenovnik je donio Nadzorni odbor na prijedlog Uprave preduzeća. Esad Tanović rekao je kako preduzeće posluje kao i sva druga javna preduzeća i privredni subjekti u BiH i da ne prima nikakvu budžetsku potporu nijednog nivoa vlasti u BiH za funkcionisanje Vijećnice.

"Misija JP Sarajevo d.o.o. je da po principu 'dobrog domaćina' gazduje objektima koji su joj dati na upravljanje na tržišnim principima. Postoje druge institucije čiji je primarni zadatak da vode kulturnu politiku i za to imaju predviđena sredstva u svojim budžetima. Mogućnost davanja popusta je definisana već pomenutim Pravilnikom o utvrđivanju kriterija i postupku za jednokratno iznajmljivane prostora i opreme u objektu Vijećnice", rekao je Tanović, odgovarajući na zamjerke da nemaju popust za kulturne događaje.

"Pravilnikom o cijenama nisu razdvojeni događaji prema vrsti. Ne možemo imati jedan cjenovnik za kulturne institucije, a drugi za ostale, to ne smijemo raditi, takvi cjenovnici bi bili diskriminirajući.

Ne vodimo kulturnu politiku, to je misija drugih institucija koje za to imaju predviđena sredstva u svojim budžetima. Ako neko treba da pomogne Jazz Festival onda su to ministarstva kulture, odnosno institucije u državi koje su za to nadležne. Mi imamo mogućnost popusta, ali to je stvar poslovnih tajni. Pravilnikom je određen maksimalan popust koji ja mogu dati, a sve preko toga mora dobiti dozvolu Nadzornog odbora", rekao je Tanović, dodavši kako ne mogu donositi odluke koje su neposlovne i protiv interesa preduzeća.

Osvrćući se na neke dojmove koje su građani mogli steći, kako se prostor Vijećnice izdaje za sve i svašta, pa tako i za neprilične svadbe, Tanović ističe da se svi takvi zahtjevi razmatraju u skladu s određenim kriterijima. Tako se ne odobrava bilo kakav događaj koji ne bi bio u skladu s duhom Vijećnice, odnosno čiji nivo pristojnosti i lijepog ukusa je upitan. Bilo kakav kič nije dopušten.

Dosad su imali pet ili šest zahtjeva za održavanje čina vjenčanja koje su ispunili i tada se prostor ustupa na dva sata. Cijena te usluge je 2.340 KM s uračunatim PDV-om, a Vijećnica je tada zatvorena za ostale posjetioce, što se unaprijed objavi na njihovoj stranici.

Povećan broj posjeta

Ističu da se prilikom tih vjenčanja obavlja isključivo čin sklapanja braka i fotografisanje, bez ostalih sadržaja karakterističnih za svadbe, kao što su konzumiranje hrane i pića.

"Svjesni smo reputacionih rizika objekta, obazrivi smo što se tiče toga kome izdajemo Vijećnicu. U Pravilniku stoji da se ona ne može iznajmiti onim ljudima ili događajima koji mogu narušiti ugled Vijećnice, Sarajeva ili države. Postoji diskreciono pravo da se nekom odobri izdavanje prostora, a nekome ne", naglašava Tanović.

U prvih sedam mjeseci 2017. godine Vijećnicu je ukupno posjetilo 24.189 posjetilaca, a od toga je 7.246 posjetilaca bilo u mjesecu julu. Prvu posthumnu retrospektivnu izložbu slikara Mersada Berbera "Mersad Berber – Alegorija Bosne" je ukupno pogledalo 6.650 posjetilaca za nepune četiri sedmice koliko je izložba izložena u Vijećnici i kažu kako im je cilj imati barem nekoliko ovakvih projekata godišnje.

"Analiza je pokazala da Vijećnica može biti održiva, samo treba da se poslože i definišu stvari i da naučimo ljude da kada dolaze ovdje, ta usluga treba da se naplati, da li u vidu nekog sponzorstva, ili drukčije, kako to svugdje u svijetu funkcioniše", zaključili su iz JP Sarajevo.

Kontaktirali smo i organizatore Jazz Festa Sarajevo i kako nam je rekla Đana Karavdić, Jazz Fest nije ni tražio, ni očekivao od JP Sarajevo besplatno korištenje aule Vijećnice za organizaciju dva koncerta.

"Tražili smo i očekivali pomoć od Gradske uprave, ali je nismo dobili. Bez obzira na to što je riječ o festivalu koji je Gradska uprava proglasila manifestacijom od posebnog značaja za Sarajevo - paradoksalno, Gradska uprava ni na koji način ne pomaže festival. Pravo je menadžmenta da formira cijenu i to je poslovna odluka, a naše je pravo da ponuđenu cijenu prihvatimo ili ne. U ovom slučaju, ponuđena cijena je previsoka i nema nikakvog smisla za nas kao organizatora", rekla je Karavdić.