BiH
52

"Memory Lab" - četvrto studijsko putovanje i radionica

FENA
Grupa Memory Lab 2012. godine u Francuskoj
Grupa Memory Lab 2012. godine u Francuskoj
Četvrto studijsko putovanje i radionica koje organizira platforma "Memory Lab" zvanično je počelo jučer u Njemačkoj, a trajat će do 26. oktobra.

Putovanje će okupiti oko 40 predstavnika inicijativa koje se bave pitanjem suočavanja s prošlošću s područja zapadnog Balkana i zapadne/centralne Evrope.

Cilj radionice i studijskog putovanja je da otkrije i istraži izazove suočavanja s prošlošću na posjećenim mjestima, da razmijeni iskustva u pogledu konkretnih tema koje se odnose na suočavanje s teškom prošlošću (ratovi, diktature...) u zemljama sudionicama, kao i da se da mogućnost uspostavljanja kontakata i suradnje između okupljenih inicijativa.

Studijsko putovanje bit će organizirano u Berlinu, na njemačko-poljskoj granici u Frankfurtu/Oder-Slubice i u Memorijalnom centru Ravenbrück (80 km sjeverno od Berlina).

Studijsko putovanje organizira Centar André Malraux, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb) i Francusko-njemački omladinski ured (Berlin/Pariz) u suradnji s Memorijalnim centrom Ravenbrück, Institutom za primijenjenu istoriju Frankfurt/Oder i Memorijalnog centra Berlinskog zida, uz podršku njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, Fondacije Robert Bosch i CCFD - Terre Solidaire.

Platforma za transevropsku razmjenu "Memory Lab" povezuje organizacije, institucije i pojedince koji rade na mjestima sjećanja i bave se edukacijom u oblasti sjećanja naročito na području zapadnog Balkana i zapadne/centralne Evrope.

Projekt je pokrenut pod nazivom "Suočavanje s teškom prošlošću na području zapadnog Balkana i zapadne i centralne Evrope" u junu 2010. godine održavanjem prvog seminara u Sarajevu, što je nastavljeno organiziranjem seminara u Prijedoru 2011. godine i studijskom posjetom Jasenovcu, Donjoj Gradini i Vukovaru te u oktobru 2012. trećim u nizu studijskim putovanjem u Francusku, što je uključilo posjetu "Muzeju velikog rata" u Péronneu, "Memorijalu de la Shoah" i selu Oradour-sur-Glane.

U Njemačkoj će grupa, između ostalog, posjetiti Memorijal u Berlinu - Hohenschönhausen, lokalitet glavnog istražnog zatvora za osobe koje je zatvorilo Ministarstvo sigurnosti bivše Istočne Njemačke (Stasi), koji je pretvoren u memorijal 1994. godine; Memorijal Berlinskog zida gdje se nalazi komad Berlinskog zida na očuvanom zemljištu, tako da može da prenese utisak razvijanja graničnih linija do kraja ‘80-ih; Ravensbrück memorijal: 1939. SS je držao najveći ženski koncentracioni kamp njemačkog Rajha u selu Ravensbrück, 80 km sjeverno do Berlina.

U periodu 1939. - 1945. oko 150.000 osobe iz 40 različitih zemalja, 132.000 žena, 20.000 muškaraca i 1.000 djevojčica registrirani su kao zarobljenici - desetine hiljada je ubijeno ili su umrli usljed gladi, bolesti ili medicinskih eksperimenata.

Van zidina logora memorijal je otvoren 1959., a nakon ujedinjenja Njemačke taj lokalitet, Ravensbrück memorijal, se proširio tako da je uključio veći dio kompleksa historijskog koncentracionog logora - saopćio je Centar André Malraux.