Bio na mostarskom ratištu
91

Memorijalni centar Srebrenica zatražio od Vlade Hrvatske da objasni da li je Anušić učestvovao u UZP-u

S. M.
Ivan Anušić
Ivan Anušić
Memorijalni centar Srebrenica zatražio je od Hrvatske vlade da se izjasni o današnjoj izjavi ministra odbrane ove zemlje Ivana Anušića da je učestvovao na "mostarskom ratištu" tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Memorijalni centar Srebrenica traži od Vlade Hrvatske da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktuelnog ministra u vojne akcije koje je MKSJ potvrdio kao udruženi zločinački poduhvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić i Berislav Pušić", saopćili su.

Ministar Anušić je izjavu o učešću na "mostarskom ratištu" dao prilikom ceremonije otvaranja spomenika "Zora slobode" u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara.

"Drago mi je da sam danas ovdje. Nakon puno godina sam došao ovdje. Zadnji put sam bio ovdje 1993. godine, kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, hrvatsku državu i hrvatski narod. Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da obranimo naše vrijednosti, vaše vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima", rekao je ministar odbrane Hrvatske.