Skoplje
0

Memorandum o sistemu razmjene podataka ilegalnim migracijama

FENA
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić danas će u Skoplju, u ime Ministarstva sigurnosti BiH, potpisati memorandum o razumijevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, Ministarstva unutrašnjih poslova i javne administracije Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o uspostavljanju sistema razmjene statističkih podataka o ilegalnim migracijama i učestvovanji u regionalnom sistemu ranog upozoravanja.

Potpisivanjem memoranduma na završnoj konferenciji kojoj je prethodio 3. sastanak Upravnog odbora projekta "Razvoj komunikacija i sustava razmjene informacija o ilegalnim migracijama u regiji zapadnog Balkana" označen je završetak bitnih aktivnosti projekta, čime je uveden sistem razmjene informacija između zemalja potpisnica, u cilju efektivnije borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi u regionu.

Ovaj memorandum je veoma značajan dokument za zemlje potpisnice, tim prije što trenutno ne postoji nijedan sistem za razmjenu statističkih podataka i rano upozoravanje u vezi s ilegalnim migracijama.

Isto tako strane potpisnice, koje su države kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, svjesne su nužnosti daljnjeg razvijanja saradnje sa susjednim državama na polju djelovanja granične policije u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, a za što spomenuti memorandum sadrži značajne osnove, saopćeno je danas iz Granične policije BiH.