BiH
0

Memorandum o rekonstrukciji stambenih jedinica povratnika

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Slavko Marin, entitetski ministri za raseljene osobe i izbjeglice, gradonačelnik Brčko Distrikta, gradonačelnik Mostara, direktor Fonda za povratak BiH i načelnici 19 općina u BiH potpisat će u ponedjeljak Memorandum o razumijevanju koji će označiti početak rekonstrukcije stambenih zgrada u tim općinama, za što je osigurano osam miliona KM.

Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH odobrila je zajedničke projekte za rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika u zgradama u općinama Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Dobretići, Domaljevac / Šamac, Donji Vakuf, Drvar, Foča, Konjic, Kupres FBiH, Novo Sarajevo, Odžak, Olovo, Srebrenica, Stolac, Šipovo, Vitez i Žepče.

Sredstva odobrena za sanaciju i obnovu zgrada zajedničkog stanovanja bit će korištena isključivo za obnovu zajedničkih prostorija zgrade i stanove povratnika, raseljenih osoba u BiH i izbjeglica iz BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike srpske i Vlada Brčko distrikta putem Fonda za povratak BiH finansijski učestvuju u realizaciji zajedničkih projekata u skladu s potpisanim Sporazumom o udruživanju i načinu realiziranja sredstava za sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika u 2008. godini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH vršit će monitoring zoka provedbe zajedničkih projekata, prema evropskim procedurama, a Fond za povratak BiH će obaviti finansijsku realizaciju odobrenog projekta, saopćeno je u nedjelju iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.