BiH
0

Memišević: Očekujemo pozitivno rješenje tužbe BiH protiv SCG

FENA
Društvo za ugrožene narode - Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu vjeruje kako će Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ), kao najviša pravna instanca Ujedinjenih naroda, pozitivno riješiti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid.
  • Ova presuda nije važna samo za Bosnu i Hercegovinu nego je, možda, još i važnija za Srbiju i Crnu Goru, jer samo pravilna interpretacija rata i suočavanje s prošlošću može dovesti do trajnog mira u cijelom regionu, istaknula je direktorica bh. sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević u izjavi za Fenu.

Prema njenim riječima, Društvo za ugrožene narode zajedno s Udruženjem majki enklava Srebrenica i Žepa i Udruženjem Žena žrtva rata organiziraju odlazak u Haag, gdje će predstavnici ovih udruženja i žrtve agresije na BiH prisustvovati objavljivanju presude ICJ-a 26. februara.

Odlazak u Haag simboličnog naziva "Godinu dana putovanja do pravde" nastavak je prošlogodišnjeg putovanja upriličenog u znak podrške Tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.