BiH
69

Memišević: Neprimjereno je obilježavanje neustavnog Dana RS-a

FENA
Fadila Memišević
Fadila Memišević
Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu smatra neprimjerenim proslavljanje 9. januara "Dana Republike Srpske" nakon što je Ustavni sud BiH ovaj dan proglasio neustavnim.

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević podsjetila je da je osnivač Republike Srpske ratni zločinac Radovan Karadžić koji je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu proglašen krivim za masovna ubojstva, protjerivanja, silovanja, deportacije u koncentracione logore te za genocid počinjen u Srebrenici.

"Stoga obilježavanje tog dana teško primaju žrtve koje su na svojoj koži osjetile ove zločine. To su majke, sestre, kćerke, rođaci ubijenih koji još uvijek po masovnim grobnicama širom Republike Srpske traže kosti svojih najmilijih", istaknula je Memišević.

Članovi Karadžićevog establišmenta, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, bili su pred istim sudom za ratne zločine u Den Haagu, i osuđeni su za počinjene zločine na teritoriji s koje su uz užasna zlodjela protjerani svi nesrbi, a Biljana Plavšić je čak uz priznanje ovih zločina izrazila i kajanje.

Dolazak predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, na obilježavanje neustavnog 9. januara "Dana Republike Srpske" nije ništa drugo, smatraju u Društvu za ugrožene narode za BiH, nego ruganje ne samo žrtvama već i Ustavnom sudu kao najvišoj pravnoj instituciji države BiH.