Apel Društva za ugrožene narode
0

Memišević: Definisati posebnost srebreničke općine

FENA
Fadila Memišević
Fadila Memišević
Povodom obilježavanja 16. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je apel predsjedniku i Vladi Sjedinjenih Američkih Država, članicama Evropske unije, Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope, saopćilo je Društvo za ugrožene narode za BiH.

U apelu se, između ostalog, kaže da je Dejtonski mirovni sporazum cementirao podjelu multietničke države BiH i time očuvao rezultate masovnih progona, ubijanja i genocida.

Od navedenih institucija se traži da podrže one snage koje se zalažu za promjenu Ustava BiH kako bi BiH konačno postala funkcionalna država i članica euroatlanskih institucija.

Ističe se da odluke o reformama dejtonskog Ustava ne smiju biti diskutirane niti donesene bez učešća žrtava rata i protjerivanja svih etničkih i religijskih zajednica.

"Založite se da se definiše posebnost područja srebreničke općine kako bi pred cijelim svijetom pokazali da će preživjele žrtve genocida biti zaštićene te da će se Srebrenica ponovo obnoviti", istakla je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Memišević je naglasila da pravda nije zadovoljena za hiljade preživjelih žrtava masovnih progona i deportacija u koncentracione logore, zlostavljanja i silovanja, jer su oni koji su ih progonili i mučili još na slobodi rugajući se tako i žrtvama i pravdi, navodi se u saopćenju.