Odgođeno suđenje
96

Memić zatečen izjavom glavne tužiteljice Sarajlije, Jukić pozvao da ne širi mahalske priče

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ročište koje je trebalo biti održano danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu Dženan Memić je odgođeno jer su supruge Ljube i Bekrije Seferović odbile svjedočiti.

Ročišta su ranije odgađana jer se čeka nalaz vještaka saobraćajne i medicinske struke koji je trebao uraditi Centar Zenit iz Banje Luke, a koji bi trebao utvrditi da li je bilo saobraćajne nesreće i kako je Dženan Memić stradao. Naredbu je donio Kantonalni sud u Sarajevu.

Muriz Memić, Dženanov otac, danas je prokomentarisao odgovor glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije na njegov zahtjev za sastanak.

"Tražio sam sastanak da joj ukažem na kriminal u Tužilaštvu, da joj kažem ko je Dalida Burzić. Međutim, ona od mene traži dokaze o Dženanovoj smrti. Meni nije jasno da li zna šta je odgovorila!? Ja tražim ubicu. Je li moje da istražujem ko je ubica ili je to posao Tužilaštva KS? Sabina treba prekrižiti svoju diplomu, a evo već su počeli oduzimati. Ja sam naučio pravo na najteži mogući način, ne treba me ona učiti", rekao je Memić.

On je postavio pitanje Sabini Sarajliji da li se i ona pridružuje kriminalcima i da li štiti ubice.

"O tome sam htio razgovarati. Ako želi da o tome razgovaramo, pozivam je opet da me primi. I nju čeka prijava, jer očito i ona štiti kriminal. Zna šta je naslijedila. Dženan je ubijen, ubice se skrivaju. Pomagači su Dalida Burzić, Sead Kreštalica i ostali", kazao je.

Na pitanje kako komentariše izjavu potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić da Muriz Memić ruši VSTV i sprema velike proteste, on je odgovorio da za sada nema protesta i pozvao Jukić da prestane širiti mahalske priče.

"Bit će protesta kada budem osjetio potrebu da trebaju. Molim Ružicu da se okani mahalskih priča. Ona se očito boji dokaza, kao i Milan Tegeltija i ostali članovi VSTV-a. Ne rušim institucije, već tražim da se oni smijene. Ružica Jukić je imala dokaze protiv Dalide, njeno je bilo da je suspenduje, a ne da glasa za nju i podrži je. Zna Ružica Jukić koji mi je snimak puštala i šta mi je pokazivala. Ima ona više prijava, ona je zalutala u pravosuđe. Doći će vrijeme da dođu čestiti ljudi", poručio je Muriz Memić.

Ifet Feraget (Foto: T. S./Klix.ba)
Ifet Feraget (Foto: T. S./Klix.ba)

Kantonalni sud u Sarajevu uskoro očekuje rezultate vještačenja, a advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić je kazao da je nalaz, prema njegovim informacijama, završen i da se čeka još jedan potpis.

"Nije mi jasno zašto vještačenja traju toliko vremena. Nalaz ne može biti drugačiji od nalaza prof. dr. Mirsada Kulovića.

Advokat Feraget je kazao da je javnosti poznato da je slučaj Memič, kao i Dragičević, u fokusu zvaničnika EU.

"O tome je obavijestio i komesar Johannes Hahn. Treba naglasiti da je jesen stigla, Konvencija o vladavini prava koja je najavljena će biti podržana s ekspertima EU koji su vršili monitornig i povodom ova dva slučaja. Cijela borba nije bila uzaludna i komentari koji se čuju u javnosti od predsjednika i potpredsjednika VSTV-a su razlog njihove zabrinutosti zbog neefikasnosti pravosuđa", smatra Feraget.

On je iskoristio priliku da kaže kako je zatečen nekompetentnošću i neprofesionalizmom glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

"Nije mi namjera nikoga poniziti, već struku vratiti u pravosuđe. Tražiti od oca čije je dijete sahranjeno dokaz o smrti je ustvari pokazivanje nekompetentnosti. Mi istražujemo ubistvo, a to je posao tužioca. Dala je katastrofalan odgovor. Na kraju ona traži da joj se dostave dokazi. Da li je možda čula, makar iz medija, da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu. Kako misli upadati u istragu Tužilaštva BiH. To je cijeli niz pitanja", dodao je.