Upitan projekt
334

Memić: Prugu prema Hrasnici ćemo graditi ako treba i bez pomoći Kantona Sarajevo

Piše: A. B.
Senaid Memić sa idejnim projektom iz 1997. godine (Foto: D. S./Klix.ba)
Senaid Memić sa idejnim projektom iz 1997. godine (Foto: D. S./Klix.ba)
Prošle sedmice na zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo ministar saobraćaja Mujo Fišo rekao je kako se trenutno radi na izradi glavnog projekta te da nije gotova ni finansijska konstrukcija za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. S druge strane, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić najavio je da bi ovaj projekt trebao biti završen u jesen ove godine.

Memić je rekao da je idejni projekt za tramvajsku prugu prema Hrasnici izrađen još 1997. godine i da bi se po njemu moglo graditi.

"U njemu su navedene sve potrebne mjere i visine te izgled pruge. U narednom periodu ću napraviti javni poziv kako bismo odabrali najbolje projektante koji bi pogledali ovo rješenje pa ukoliko bude trebalo nešto popravljati u ovom postojećem mi smo spremni i na to. Ipak mislim da tu neće biti nikakvih problema jer riječ je o čistom, ravnom zemljištu, samo je problem što procedure dugo traju kada je riječ o realizaciji projekata", kazao je Memić.

On je naglasio da još nije odlučeno ni to da li će pruga saobraćati zelenom površinom, kako je već postojećim idejnim rješenjem predviđeno, ili glavnom cestom te je naveo kako je više opredijeljen za ovu drugu opciju.

"Ta pruga bi trebala biti korisna i za transport određenih materijala za industrijsku zonu, dakle tim prugama mogu saobraćati i vozila s velikim teretima. Hrasnica je prije imala uskotračnu prugu pa je ukinuta. Ne treba tu previše pametovati, samo raditi, jer to će biti korisno za stanovništvo, ali i Hrasnicu kao naselje, jer se u nju godinama ništa ne ulaže, njena infrastruktura je uništena, potrebno je da se obnavljaju stambeni objekti i da se gradi", pojasnio je Memić u razgovoru za Klix.ba.

Trenutna vrijednost projekta je blizu 15 miliona maraka i Memić kaže da se iz budžeta Općine može već osigurati pola sredstava za ovu svrhu bez dizanja kredita.

"I Kanton Sarajevo je obećao iz budžeta osigurati 2,5 miliona maraka za ovaj projekt, a ja ću još tražiti da se u rebalansu budžeta Općine osigura još pet miliona KM. Za ovu izgradnju nisam pitao nikoga iz Skupštine KS niti me to previše interesuje, jer mi ćemo tu prugu graditi i s njima i bez njih. Mi na ovo čekamo 80 godina, a i ne vidim razlog zašto se ovaj projekat ne bi realizovao, jer imamo korektan odnos s Kantonom, uostalom, tražimo samo ono šta nam pripada", rekao je Memić.

On je naglasio da je predviđeno da pruga bude duga 10 kilometara u oba smjera te da se razmatra još jedan put kojim bi mogla saobraćati. Tada bi bila duga 18 kilometara i išla bi preko Vojkovića na Kotorac i Dobrinju te bi se spajala s Nedžarićima.