Svjedok Tužilaštva
0

Memić i ostali: "Zukina" jedinica u Trusini

Sarajevo-x.com
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH, rekao je da su pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar" učestvovali u napadu na selo Trusina u aprilu 1993. godine, prenosi BIRN - Justice Report.

Enes Gagula, bivši pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica" Armije BiH (ABiH) i svjedok Državnog tužilaštva, kazao je da je u aprilu 1993. godine služio kao "vodič" pripadnicima Specijalnog odreda "Zulfikar" ABiH, koji su napali selo Trusina u blizini Konjica, radi "pomjeranja linija Hrvatskog vijeća obrane (HVO)".

"Došla je ta jedinica tokom noći, zvali su ih Zukini, ali ja nikoga nisam poznavao. Sutradan smo krenuli na Trusinu. Ja sam bio u grupi koja je napala kotu Križ iznad sela. U mojoj grupi je bilo nas petnaestak, pola Zukinih i pola nas iz 45. brigade. Kod njih ne znam ko je naređivao, ali kod nas je glavni bio pokojni Seid Padalović", prisjetio se svjedok.

Za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Ališpago je u to vrijeme, kako smatra Državno tužilaštvo, bio komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH i na teret mu se stavlja što nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima, dok se Bojadžić, Ališpagin zamjenik, tereti da je rukovodio napadom.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić bili pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar", dok je Senad Hakalović bivši pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica" ABiH.

Svjedok je rekao da su snage Armije BiH napale Trusinu iz "tri pravca", ali da njegova grupa nije uspjela da osvoji područje Križa "zbog paljbe jedinica HVO-a".

"Odlučili smo se spustiti dole do sela i vidjeli smo da su druge dvije grupe već ušle u selo. Vidio sam da su naši vojnici okupili hrvatske civile iz Trusine – tu je bila panika, žene su plakale... Jedan od Zukinih vojnika rekao je nekoj ženi da ode do Križa i da im naredi da se predaju, što je ona uradila, i vratila se za desetak minuta sa pet ili šest vojnika HVO-a", dodao je Gagula.

Nakon izvjesnog vremena, Gagula je rekao da je obišao selo, te da je vidio dvojicu mrtvih hrvatskih civila ispred kuća.

"Nakon toga smo ušli u nekoliko kuća da izvršimo pretres, ja i Sead Hakalović, koji je bio u mojoj jedinici. Kada smo se približili jednoj kući, neko od Zukinih mi je rekao da raspalim rafal, a neko od njih je i opalio. Kada sam ušao u kuću vidio sam da je tamo bilo hrvatskih civila", prisjetio se svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Gagula je rekao da je Sead Hakalović brat optuženog Senada Hakalovića, te dodao kako smatra da "Senad nije učestvovao u napadu na Trusinu".

Sead Hakalović je pred Kantonalnim sudom u Mostaru u septembru prošle godine nepravosnažno oslobođen optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u selu Gostovići kod Trusine.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Gagule nastaviti će se u ponedjeljak, 14. februara ove godine.