Borba za pravdu
19

Memić i Dragičević s ambasadorima zemalja EU: Dobili smo podršku, očekuje se konkretna akcija

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Muriz Memić, Davor Dragičević i advokat Ifet Feraget danas su održali sastanak u zgradi Delegacije EU sa svim ambasadorima zemalja članica EU koje imaju predstavništva u BiH.

Advokat Feraget je nakon sastanka kazao da su bili prisutni svi ambasadori i da je sastanak potrajao mnogo duže od planiranog. Ističe da je razgovor bio veoma koristan, a da su očevi ubijenih Dženana i Davida dobili podršku.

"Naglašen je novi pristup ovom problemu, a to, kako je rekao ambasador Hrvatske, nije pitanje šta će očevi i advokati raditi dalje, nego šta će zemlje članice EU konkretno poduzeti kako bi ovaj i svi ostali slučajevi bili riješeni i kako bi se u BiH uspostavila vladavina prava koje trenutno nema", rekao je Feraget.

Na pitanje da li je razgovarano o greškama pravosuđa, Feraget je kazao da je bilo dovoljno vremena da se razgovara o detaljima oba slučaja.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Na redu je VSTV i kompletno pravosuđe. Očekuje se konkretna akcija, ne samo radi utvrđivanja ko su ubice Dženana i Davida, nego svih onih koji su doveli do zloupotrebe sistema, trošenja budžetskog novca, krađe vremena koje je dragocjeno očevima koji su primjer građanske borbe za istinu i pravdu".

Otac preminulog Dženana Muriz Memić novinarima je rekao da su on i Davor Dragičević obećali borbu do kraja.

"Sada će VSTV reći šta su uradili i šta nisu uradili. Iznijeli smo probleme, saslušali su nas i sada idemo dalje. Pitali su nas koji su naši sljedeći koraci. Rekli smo im da sve pokušavamo pravno. Ako ne ide pravno, Davor i ja znamo šta ćemo. Pozvat će Tegeltiju i hvala ambasadoru Hrvatske koji je to predložio. Neka kažu koliko su potrošili novca. Više puta sam ponovio da je Dalida Burzić kriminalac, da me Bakir Izetbegović primio i da ništa nije učinio, da je njegova supruga gore u KCUS-u sastavljala lažni nalaz za amneziju. Čitava Evropa, svi ambasadori su čuli, da je Dalida Burzić kriminalac. Kad-tad će odgovarati. Nikoga nećemo ostaviti na miru, to im garantujem", poručio je Memić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Davor Dragičević je kazao da je današnji dan prekretnica u oba slučaja, ali i u historiji BiH.

"Ja sam zadovoljan jer su dva mala čovjeka i jedan mali advokat bili tu. Idemo do kraja, skroz do kraja. Dženana i Davida nema, nema oprosta i zaborava. U Davidovom slučaju sve se zna - Darko Ilić, Dragan Lukač, Darko Čulum, Želimir Lepir, Dalibor Vrećo i Vlada RS i svi koji su se ogriješili o moje dijete", izjavio je Dragičević.

On je dodao da samo žele pravdu jer, kako je istakao, istinu već znaju.