BiH
112

Melika Mahmutbegović: Političari preko dječijih leđa žele poene u RS-u

Piše: A. B.
Melika Mahmutbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Melika Mahmutbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjem razgovoru s ombudsmenima za ljudska prava u BiH izrazila je nezadovoljstvo zbog situacije koja se trenutno dešava u Republici Sprskoj, a tiče se odrednice "bošnjački jezik", te kazala kako je za sve kriva politika.

"Ustanovili smo da postoji jasno kršenje individualnih i kolektivnih ljudskih prava u RS-u, a najviše ispaštaju djeca po osnovu različitih stavki. Prije nekoliko mjeseci od ombudsmena sam tražila informaciju o pravima korištenja jednog od službenih jezika BiH. Postoje kršenja prava u korištenju bosanskog jezika i to ne samo u RS-u, već i na području Federacije BiH u četiri kantona. Pokrenuta je inicijativa u Domu naroda FBiH o izmjeni kantonalnih Ustava. Najveći problem je što kantonalni Ustavi nisu usaglašeni s Ustavima Federacije BiH", izjavila je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Dodala je kako se Ustav i Zakon ne poštuju, a sve nauštrb učenika i sličnih kategorija društva.

"Postoji mnogo važnijih problema koje moramo rješavati unutar BiH, a mi se bavimo osnovnim pitanjima u društvu - jezikom. Najvećim dijelom za novonastalu situaciju je kriva politika, jer je vrijeme predizborne kampanje. Pojedini političari preko dječijih leđa žele skupiti poene u utrci za poziciju", naglasila je Mahmutbegović.

Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava u BiH, kazala je kako se tokom današnjeg razgovora nije vodila polemika samo o korištenju jezika u BiH, već i ostalim aktuelnim temama kada je riječ o području ljudskih prava.

"Ustavi kantona moraju biti usaglašeni s Ustavom Federacije, a onemogućavanje nekome da koristi svoj jezik je krivično djelo", izjavila je Džumhur.