Na sjednici Skupštine
213

Melika Husić-Mehmedović zvanično podnijela ostavku na mjesto ministrice u Kantonu Sarajevo

N. V.
Melika Husić-Mehmedović
Melika Husić-Mehmedović
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović je i zvanično podnijela neopozivu ostavku na sjednici Skupštine KS koja se održava danas.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazala je kako joj je bila čast obnašati ovu funkciju, ali da je iznenađena količinom nepoznavanja materije, nekolegijalnosti i neprofesionalnosti pojedinaca.

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice je Nacrt zakona o visokom obrazovanju protiv kojeg su javno bili i zastupnici iz opozicije, ali i vlasti. Rasprava o ovoj tački nije održana s obzirom na to da je premijer Edin Forto povukao s dnevnog reda prije nego je došlo do rasprave.

Jučer su se povodom Nacrta zakona oglasili i s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je matični fakultet ministrice protiveći se novom zakonu. Zastupnike su da ne usvoje zakon pozvali i Akademija nauka i umjetnosti BiH, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) te Studentski parlament UNSA.

Husić-Mehmedović ostavku podnosi iz privatnih razloga, a planirano je da o ovim aktuelnostima danas održi i press konferenciju.