Istraživanje o religiji
324

Melank: Nigdje nisam rekla da je ULUPUBiH radio performans, bave se hajkama

V. K.
Miomirka Melank (Foto: Naša stranka)
Miomirka Melank (Foto: Naša stranka)
Zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu Miomirka Melank oglasila se povodom izjave Udruženja likovnih umjetnika BiH te je pojasnila kako iz ove organizacije nastavljaju s hajkom na nju.
U izjavi za Klix.ba, Melank je naglasila kako nigdje nije rekla da je ULUPUBiH radio performans.

"Nigdje nisam rekla da je ULUPUBiH radio performans. Rekla sam da sam ja radila na istraživanju za performans, ali da sam sa svog privatnog maila poslala tuđi stav o ezanu na svoj poslovni mail u ULUPUBiH. Rekla sam, također, da je neko iz ULUPUBiH zloupotrijebio tu moju prepisku, poslao je u javnost i stav o ezanu predstavio kao moj", rekla je Melank.

Također, naglasila je kako ULUPUBiH nema nikakve veze s performansom koji spominje, već neko iz ULUPUBiH ima veze sa hajkom na nju.

"Umjesto da se ULUPUBiH bavi istragom ko zloupotrebljava tuđe mailove, tamo se prave da ne znaju čitati šta sam rekla i nastavljaju s hajkom. Do sada ste i sami objavljivali moje reakcije iz kojih je jasno da nisam rekla da je ULUPUBiH radio istraživanje nego ja, privatno, za svoje projekte koje sam radila pored svog posla u Udruženju", zaključila je Melank u izjavi za Klix.ba.

ULUPUBiH se inače danas oglasilo saopćenjem te su se ogradili i osudili izjave o ezanu za koje je naglašeno kako pripadaju zastupnici Melank.

Iz Udruženja su otkrili da u svojim programskim aktivnostima od 2018. do 2022. godine nije vršio nikakva ispitivanja o doživljaju religije u javnom prostoru niti je spremao organizaciju umjetnički performans na tu temu.

"Udruženje se ograđuje i najoštrije osuđuje izjave o ezanu bivše sekretarke Udruženja Miomirke Melank", naveli su.

Istakli su kako ULUPUBiH je nestranačka i nevladina organizacija koja okuplja umjetnike/ice iz cijele Bosne i Hercegovine, različitih političkih i vjerskih opredjeljenja koji su se udružili da promoviraju primijenjenu umjetnost i dizajn.

"Naša vizija je da kreiramo društvo u kome umjetnici odlučuju o razvoju umjetnosti i kulture, određujemo umjetničke standarde i doprinosimo razvoju zajednice. Naši članovi su dužni da svojim djelima kao i javnim djelovanjem brane ideale humanizma i mira i budu protiv rasne diskriminacije", naveli su.