Susret u Varšavi
7

Mektić: U ovoj godini došlo do povećanja broja nelegalnih migranata u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji Salzburg foruma održanoj u Varšavi. Na dvodnevnoj konferenciji su razmatrani trenutni izazovi u oblasti upravljanja granicom u Evropskoj uniji i njenom neposrednom okruženju.

Mektić je u obraćanju naglasio da pitanje migracija i upravljanja granicom i dalje ostaje na vrhu prioriteta. Statistički podaci pokazuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja nelegalnih migranata zatečenih u Bosni i Hercegovini, te da je došlo do promjene pravca njihovog prebacivanja na južnu rutu koja ide preko Crne Gore.

"Smatramo da je najveći i najvažniji kratkoročni izazov pojačan nadzor granice između zemalja koje se nalaze na ruti kretanja migranata. Dugoročno je neophodna aktivna podrška nadležnih agencija Evropske unije u procesu suzbijanja i borbe protiv mreže krijumčarenja ljudima na prostoru zapadnog Balkana", kazao je Mektić, ukazujući na još jedan važan sigurnosni aspekt, a to je iznalaženje načina da se zadrže pod kontrolom sve osobe koja se mogu dovesti u vezu s bilo kakvim oblikom radikalnog djelovanja.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unapređuje svoje kapacitete u oblasti sigurnosti granica i u tom smislu želi osigurati veći stepen saradnje između graničnih službi.

"U narednom periodu, fokusirat ćemo se na uvođenje modernih tehnologija, izgradnju infrastrukture, jačanju prekogranične i saradnje između agencija, te unaprjeđenju procjene rizika, prikupljanja podataka i sistema za razmjenu podataka", poručio je Mektić te naglasio potrebu regionalnog pristupa ovom problemu s obzirom da je realno očekivati da će nelegalne migracije biti stalan problem u regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.