Po izlasku iz Suda
22

Mektić se prekrstio nakon ročišta: Moj unuk od osam godina kaže da ovdje neće biti problema

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon ročišta održanog na Sudu Bosne i Hercegovine o prijedlogu Tužilaštva za određivanje zabrane mjera optuženom Draganu Mektiću i ostalima, novinarima se obratio bivši ministar te njegova zastupnica Senka Nožica, kao i drugi u ovom predmetu.
Zbog onoga što je vidio danas na sudu, Mektić se pred novinarima prekrstio.

"Ono što sam ja danas vidio na sudu i od ovog tužioca, to je nevjerovatno. Imam unuka od osam godina, njemu kad sam jednom rekao šta je u pitanju, on mi je rekao da neće biti nikakvih problema. Ona (tužiteljica, op.a.) ne zna da su budžetska sredstva samo ona sredstva koja su utvrđena zakonom o budžetu i zakonom o izvršenju budžeta koji donosi Parlamentarna Skupština BiH i nema više budžetskih sredstava", kazao je Mektić.

Dodao je kako je tužiteljica "izvalila još veću glupost, da bi se raskrinkala do kraja kaže kako je to uplaćeno na trezor".

"To su donatorska sredstva kroz IPA fond EU, a Evropska unija kad je dodijelila ta sredstva formirala je odbor koji je pratio realizaciju projekta. Svaki mjesec se pisali izvještaji, odobravali i oni davali saglasnost na plaćanja. I onda kad je projekt završen EU angažovala nezavisnu revizorsku kuću, ovdje iz Sarajeva, koja je izvršila reviziju i koji su rekli da je sve uredu", kazao je bivši ministar kako je i nadležna državna revizorska institucija dala pozitivno mišljenje u reviziji Ministarstva sigurnosti BiH.

Kazao je i kako je optužnica iskonstruisana zbog toga što je on govorio da su korumpirani, a da iza toga stoji i danas te je dodao da su "kriminalizovani i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala". Kazao je i da je jedan od razloga za spor protiv njega organizovanje protesta u ime ove institucije prošle godine.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Mektićeva zastupnica Senka Nožica kazala je da će svi koji pročitaju optužnicu doći do zaključka da je ona montirana.

"Sve ono što se stavlja gospodinu Mektiću na teret nema obilježje krivičnog djela, zbog toga smatram da je montirano. Svi vi dobro znate da je on bio veliki kritičar Tužilaštva i VSTV-a, kad to uzmete u obzir, vrijeme kad je optužnica podignuta, vrijeme kad je navodno krivično djelo učinjeno, s ovim prijedlogom da mu se zabrani da istupa u medijima u vezi s ovim svojim slučajem, onda se nedvojbeno izvlači jedini zaključak - da je optužnica montirana", izjavila je Nožica.

Ona je kazala i da Sud BiH, u koji ima puno povjerenje, može odgovoriti samo na način da odbije sve prijedloge Tužilaštva.

Adna Dobojlić, zastupnica Edina Garaplije, potvrdila je navode novinara da su svi oni "koji sjede iza Mektića" kolarteralna šteta te da su uz potpunu obmanu navoda njen branjenik iz pozicije svjedoka postao optuženik.

"On je kao pošten građanin zvao druge da im kaže da kao i on daju izjave. On nije znao da je osumnjičenik do 24. decembra 2019. godine, tako da svi navodi u prijedlogu nisu korektni i tendenciozni su", izjavila je advokatica.

Optuženi Garaplija je kazao da bi volio podsjetiti javnost na slučaj od prije 25 godina "kada je u montiranom procesu zatvoren i kad se pokušala zataškati istina koja se dešavala u Sarajevu". Podsjetio je i kako su, kako je kazao, tada povrijeđena njegova ljudska prava na fer i pošteno suđenje, a da je porazno da se to i danas dešava.

Podsjećamo, Mektića Tužilaštvo tereti za zloupotrebu, a optužnica je podignuta i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.