Šteta za građane
4

Mektić: Propao dogovor o uspostavi zajedničke kontakt tačke s EUROPOL-om

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da na današnjem sastanku s predstavnicima policijskih agencija i ministrima unutrašnjih poslova nije postignut dogovor o uspostavi zajedničke kontakt tačke s EUROPOL-om.

Sastanak predstavnika policijskih agencija i ministarstava unutrašnjih poslova sa svih nivoa vlasti u BiH održan je danas u Sarajevu, a razgovarano je o uspostavi zajedničke kontakt tačke za saradnju s EUROPOL-om.

Na sastanak su pozvani direktori i ministri iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije Bosne i Hercegovine, Službe za poslove sa strancima, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Ovo je posljednja obaveza koju BiH treba ispuniti da bi počela primjena operativnog sporazuma između BiH i Evropskog policijskog ureda.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da funkcioneri danas nisu uspjeli postići dogovor iako Evropska komisija daje jasne naznake da će jednostrano odustati od sporazuma.

On je poručio da je BiH jedina država u Evropi koja nema svog oficira u EUROPOL-u u Hagu. Kako kaže, odluka nije donesena jer se politika duboko uplela u policijske agencije.

Istakao je da korist od postizanja dogovora imaju bh. policijske agencije, podsjećajući na brojne operativne prednosti poput pristupa podacima koji se odnose na terorizam. On se pitao i može li se BiH sama boriti protiv terorizma, ističući da je ovaj problem pitanje odgovornosti prema svim građanima naše zemlje.

Pojasnio je da se funkcioneri ne mogu dogovoriti u vezi s adresom koja je u sporazumu navedena. Riječ je o adresi institucija BiH. Drugi problem je Zakon o ministarstvima, u kojem se navodi da se Interpol prebacuje u poseban međunarodni odjeli u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH gdje će biti i sjedište EUROPOL-a.

Najavio je da će sam iskoristiti svoje ovlasti i donijeti odluku ukoliko se niži organi vlasti ne uspiju dogovoriti.

"Ja mogu donijeti odluku da uputim oficira, jer memorandum me ni na šta ne obavezuje. Treću godinu sam u toj priči i iskoristit ću svoje ovlasti da to presiječem", rekao je Mektić.