Državna sigurnost
467

Mektić: Postoje dokazi da djeca iz RS-a odlaze na vojnu obuku u Rusiju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gostujući i dijaloškoj emisiji na RTRS-u ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da postoje dokazi da je određeni broj djece iz entiteta Republika Srpska boravio na vojnoj obuci u Rusiji.

Mektić je u raspravi s ministrom policije RS-a Draganom Lukačem iznio tvrdnju da postoje uvjerljivi dokazi da je određeni broj djece iz RS-a, zajedno sa djecom iz Srbije boravio u Rusiji, gdje su prošli vojnu obuku. Naglasio je da je riječ o dječacima od 12 do 14 godina. Navodi su potomci veterana RS-a djecu slali u kampove u Rusiju.

Te tvrdnje je oštro odbacio ministar Lukač.

Mektić je zatim optužio Lukača da je MUP RS-a kmbijima dovozio ljude iz Beograda 2014. godine uoči izbora, koji su navodno trebali praviti nemire u RS-u.

Lukač je ustvrdio da u RS-u ne postiji nikakva paravojna formacijai da građani mogu biti mirni. Na to je Mektić poručio da građani treba da se plaše jer je politička i sigurnosna situacija loša, da pet političara građane ove države drži kao taoce. Također je kritikovao i određene medije, poručivši da se ponašaju kao da je '92. godina.

Ministar Lukač je insistirao na ulozi oairsoft klubova, za koje smatra da su sigurnosna prijetnja u BiH i da vrše tajve vojne obuke, što je Mektić nazvao smiješnim.

"Airsoft klubovi su male bebe za radikaliste", kazao je Mektić.

Poručio je da je BiH mala da bi se sama mogla izboriti s terorističkim prijetnjama, ali da je dio globalne antiterorističke borbe te da će se on kao političar boriti da se stanje u državi popravi.

Na kraju je kazao da bi građani RS-a živjeli dosta bolje, da bi bilo dosta manje korupcije i kriminala kada bi se Milorad Dodik povukao.