Nabrojao afere
868

Mektić poručio Tadić: Vi ste bruka sistema, i da me osudite na 10 godina ja neću šutjeti

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik SDS-a Dragan Mektić kazao je danas glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić kako je bruka za kompletan sistem te da neće šutjeti ni da ga osude na deset godina zatvora.

On se pred obraćanje prekrstio i zahvalio članovima VSTV-a BiH i Tužilaštva BiH što su uslišili molbe zakonodavaca pa došli na sjednicu Zastupničkog doma PSBiH.

"Inače, svaki put do sada oni su pokušali to politizovati govoreći da je to pritisak i politički utjecaj te da nemaju nikakvu obavezu prema Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Mektić.

Istakao je da je pravosuđe pod strašnim političkim utjecajem i da parlamentarci pokušavaju vidjeti da li uopće ima načina da se izvuku od političkog utjecaja. Podsjetio je da već četiri godine govori kako je pravosudni sistem korumpiran, kriminalizovan i pod teškim političkim utjecajem te da je zaradio optužnicu.

"Ne možete, Milane Tegeltija, govoriti kako optuženi Dragan Mektić govori o pravosuđu. Postoji načelo nevinosti, jer ja nisam osuđen. Ja sam tada rekao, zamislite 'potkovani' Milan Tegeltija na čelu bh. pravosuđa", rekao je Mektić.

Istakao je da je mislio da postoji jedan Bog, da Sanja Vulić iz SNSD-a tvrdi da postoji drugi bog i da se on zove Milorad Dodik, a da je Tegeltija izgleda bog za sebe.

"Kako nemate moralne odgovornosti pa da kažete jesam, učestvovao sam, radilo se o novcu. A tužiteljica je danas skandaloznim govorom prijetila prstom i govorila ko se posljednji smije - najslađe se smije. To nije pritisak na nas i da pazimo šta ćemo pričati. I govorila o virusu. Da mi tebamo raspravljati o koronavirusu", kazao je Mektić.

Dodao je da je shvatio kako Tadić upire prstom u njega i da ona ne zna ama baš ništa o migracijama te da se nije uspjela dokazati ni u svojoj oblasti.

"Vi imate osam istraga o meni. Za sve što sam rekao, vi ste otvorili istragu. Kada se otvori predmet 'Diploma', mediji odu, kupe diplome, a vi otvorite istragu protiv svih sigurnosnih agencija. Nemate pravo to da radite. Možete samo ako postoji osnov sumnje da tražite diplomu. Otvorili ste to pitanje, pa sad ćemo mi vas. Tri godine ispitujete moju diplomu samo ne biste li me ušutkali. Neću šutjeti ni da me zatvorite na deset godina", rekao je Mektić.

Pitao je šta je sa slučajem "Pandora", gdje je novac i ko je odgovarao ističući da je Gordana Tadić bruka za sistem te da ljudi zbog pravosuđa idu iz BiH, tačnije zbog nepostojanja vladavine zakona.

"Gdje je Bosnalijek? Izborna krađa i krađa identiteta? Gdje je David Dragičević? Gdje je Saša Labotić? Gdje je afera Duhan?", kazao je Mektić.

Što se tiče ratnih zločina, kazao je kako postoje jednostavni predmeti koji se mogu riješiti veoma brzo.

"Svaki Srbin neka odgovara za ratni zločin ako ga je počinio. Ali nema satisfakcije ako nećete procesuirti predmete u kojima su Srbi stradali", zaključio je Mektić.