Reakcija na istragu
195

Mektić "pohvalio" rad Tužilaštva BiH: Mogu raditi kad se bore za rodbinske interese

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić "pohvalio" je rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što je protiv njega naređena istraga zbog zloupotrebe položaja, napominjući da mogu raditi - bar kada se bore za rodbinske interese.

"Tužilaštvo je saopštilo da je protiv mene otvorilo istragu, nabrojalo krivičnih djela više nego što ih ima Branko Ćopić. Pohvaljujem Tužilaštvo. Ipak mogu da smognu snage, kad hoće. Nažalost, sada se pokazalo da kada imaju lični interes, mogu raditi, što do sada apsolutno nisu pokazali. Aposlutno ništa nisu radili, čak su doprinosili kriminalu i korupciji, zbog čega je korupcija postala sastavni dio države", kazao je Mektić.

Naveo je da su odlučili u skladu s rodbinskim interesima.

"Mada i u ovom slučaju, kad su vodili ove privatne sporove, sama istraga ne znači ništa. Tu će se apsolutno sve razjasniti. Ovo je najveća glupost i budalaština Tužilaštva BiH kojem nije u interesu borba protiv kriminala i korupcije. Oni dosta koštaju ovaj narod i državu, a oni se bave nebitnim i perifernim stvarima. Tako je i ovaj put", poručio je ministar Mektić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH nije motivisano interesima BiH.

"U nedostatku mogućnosti da na bilo koji način demantuju ono što se događalo, vezano za upad SOA-e na prostor BiH, oni nisu motivisani interesima BiH. Oni su isključivo motivisani interesima Republike Hrvatske. To je njihov cilj. Znalo se od početka da nema ozbiljnih namjera. Njih samo interesuje šta zna obavještajna agencija kako bi saprali jedan broj pojedinaca koji se spominju u ovoj aferi, a koji su u bliskoj vezi s glavnom tužiteljicom", rekao je on.

Pitao se kako je moguće da prije dva dana obustave tu istragu, a otvore istagu protiv mene.

"Pa kakvu sam ja tajnu otkrio ako nije bilo ništa", kazao je Mektić, dodavši da je Tužilaštvo BiH motivisano isključivo da se osveti.

"Koliko se samo puta govorilo o nepotizmu i korupciji u Tužilaštvu BiH. Nisu htjeli da se pozabave tim stvarima, a posebno istragama iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije. Da su htjeli, bilo bi barem nekoliko ozbiljnih presuda, posebno za korupciju koja je urušila sistem unutar BiH. Samo da vas napomenem da je prije dva dana Žurnal pisao kako je Gordana Tadić zaposlila kćerku Željke Radović. Kakav je kriminal u samom tom tužilaštvu govori i činjenica da je zaposlila i Nerminu Halilović koja je završila Pravni fakultet na Univerzitetu u Vitezu. Taj je univerzitet usko povezan s aferom o diplomama. To je nevjerovatno, dakle. Nevjerovatno je kakvim se nebulozama bavi Tužilaštvo BiH", kazao je on.

Navodi da je Tužilaštvo BiH opredijeljeno da opere čitavu situaciju, pojedince, naročito Matu Đakovića koji je mjesecima vozio automobil s diplomatskim tablicama.

"To njima ništa ne znači. Ne rukovode se interesima BiH, ne rukovode se interesima građana. Ovdje je riječ o zaštiti interesa Republike Hrvatske. Ja nijedan operativni podatak nisam iznio. Afera se otvorila u Sloveniji nekidan. Slovenski ministar odbrane je izašao i obznanio to javno. U tim člancima se pojavljivao državljanin BiH koji je vrbovan. Javno u kameru je govorio. Naravno da neće uspjeti obračunati se s Draganom Mektićem. Misle da time utječu i vrše prtisak na mene da ne govorim da su tamo kriminalci", kazao je ministar Dragan Mektić.