{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić obećao "spektakularna hapšenja": Politika ima upliv nad sigurnosnim strukturama

F
27.8.2015. u 19:49
9
60
Mektić obećao "spektakularna hapšenja": Politika ima upliv nad sigurnosnim strukturama
9
Mektić obećao "spektakularna hapšenja": Politika ima upliv nad sigurnosnim strukturama
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da nema raspoložive mehanizme u sadašnjim propisima za operativno djelovanje te koordinaciju i kontrolu nad radom policijskih struktura u državi.
Kad bi ih imao, ustvrdio je, odlučno bi se suprotstavio mnogim kriminalnim pojavama.

I pored toga što "nema odriješene ruke" u koordinaciji policijskih nivoa, on obećava da će u dogledno vrijeme biti hapšenja, onih "spektakularnih", u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Mektić je to kazao na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u čijem je dnevnom redu Informacija njegovog ministarstva o stanju sigurnosti u BiH u 2014. godini.

Većina diskutanata, a javljali su se uglavnom iz opozicionih klupa, izrekla je niz kritika jer smatraju da podaci navedeni u Informaciji ne daju realnu sliku niti pružaju pravi odgovor na pitanje - u kakvoj sigurnosnoj atmosferi zaista žive građani BiH.

Kao primjer su navodili zanemarljivo male količine droge, na primjer, navedene u Informaciji, koje su u prošloj godini zaplijenili granični policajci te drugi policijski nivoi, uprkos tome što u svakodnevnom životu vlada mišljenje da droge ima mnogo više oko nas, ali da vinovnici ostaju na slobodi.

Mektić ističe da su detalji u Informaciji navedeni na osnovu izvještaja iz entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, SIPA-e, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije i Službe za poslove sa strancima te da je Ministarstvo u ovom slučaju moglo samo da ih u dostavljenom obliku prezentira poslanicima.

Ministar zaključuje da u BiH nije umanjen stepen kriminaliteta već da se isključivo radi o smanjenoj aktivnosti u otkrivanju nekih krivičnih djela.

"Nezavisni odbor Parlamenta BiH je najsnažnije sredstvo u rukama političkih elita", ustvrdio je.

O Informaciji njegovog ministarstva poslanici će formirati zaključke po završetku rasprave o svakoj tački dnevnog reda sjednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: