{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić o migrantima u BiH: Imamo plan, ali nas niko ne ferma

20.6.2018. u 13:41
42
125
Mektić o migrantima u BiH: Imamo plan, ali nas niko ne ferma
42
Mektić o migrantima u BiH: Imamo plan, ali nas niko ne ferma
Dragan Mektić (Foto: N. G./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obratio se danas državnim parlamentarcima ističući da je u BiH riječ o nezakonitim, ilegalnim migracijama i da prema njegovoj procjeni u našoj zemlji trenutno ima blizu 2.500 migranata.
Mektić je rekao da će se BiH suočavati s ovim problemom godinama i da je najveći problem u tome što Graničnoj policiji BiH nedostaje 500 policajaca te da treba raditi na jačanju granice.

Kazao je i da je dio policajaca iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upućen na granicu. Također, istakao je da je i MUP RS-a uputio na granicu 60 policajaca, ali da nema novca da se ti ljudi plate.

"Dnevno za njih treba 88.000 KM, a mi tog novca nemamo, moram tražiti od stranih ambasada novac za to. Imamo plan, ali niko ne ferma za taj plan", rekao je Mektić.

On se osvrnuo na odluke općinskih vlasti u Velikoj Kladuši i Bihaću da odbiju mogućnost da centri za migrante budu u tim gradovima.

"Našli smo objekt u zgradi Agrokomerca i imamo sredstva od međunarodnih donatora i u Hadžićima smo došli do objekta, ali ne možemo da dođemo do njih. Ti bi objekti zadovoljili potrebe“, kazao je Mektić.

On je rekao i da nijedan migrant nije podnio zahtjev za azil i da niko od njih ne želi ostati u BiH. Što se tiče Salakovca, on je kazao da je riječ o državnom objektu i da je on tu mogao djelovati, a neka, kazao je, Tužilaštvo BiH utvrdi odgovornost onih koji su to pokušali spriječiti".

"Ako ima krivične odgovornosti, dajte, insistirajte na tome", zaključio je Mektić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: