Nedostaje novca
42

Mektić o migrantima u BiH: Imamo plan, ali nas niko ne ferma

Piše: Er. M.
Dragan Mektić (Foto: N. G./Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: N. G./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obratio se danas državnim parlamentarcima ističući da je u BiH riječ o nezakonitim, ilegalnim migracijama i da prema njegovoj procjeni u našoj zemlji trenutno ima blizu 2.500 migranata.

Mektić je rekao da će se BiH suočavati s ovim problemom godinama i da je najveći problem u tome što Graničnoj policiji BiH nedostaje 500 policajaca te da treba raditi na jačanju granice.

Kazao je i da je dio policajaca iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upućen na granicu. Također, istakao je da je i MUP RS-a uputio na granicu 60 policajaca, ali da nema novca da se ti ljudi plate.

"Dnevno za njih treba 88.000 KM, a mi tog novca nemamo, moram tražiti od stranih ambasada novac za to. Imamo plan, ali niko ne ferma za taj plan", rekao je Mektić.

On se osvrnuo na odluke općinskih vlasti u Velikoj Kladuši i Bihaću da odbiju mogućnost da centri za migrante budu u tim gradovima.

"Našli smo objekt u zgradi Agrokomerca i imamo sredstva od međunarodnih donatora i u Hadžićima smo došli do objekta, ali ne možemo da dođemo do njih. Ti bi objekti zadovoljili potrebe“, kazao je Mektić.

On je rekao i da nijedan migrant nije podnio zahtjev za azil i da niko od njih ne želi ostati u BiH. Što se tiče Salakovca, on je kazao da je riječ o državnom objektu i da je on tu mogao djelovati, a neka, kazao je, Tužilaštvo BiH utvrdi odgovornost onih koji su to pokušali spriječiti".

"Ako ima krivične odgovornosti, dajte, insistirajte na tome", zaključio je Mektić.