U okolini Tuzle
45

Mektić najavio zajedničku spasilačku vježbu s NATO-om

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predstavnik NATO-a Laurence Mayer-Mineman najavili su danas vojnu vježbu spašavanja, odnosno prvog odgovora na elementarne nepogode, koja će biti izvedena u okolini Tuzle u septembru 2017.

"Mi jačamo partnerstvo između BiH i NATO-a i na taj način imamo visok stepen saradnje. Koristimo kapacitete NATO-a pa i kada je riječ o vježbi spašavanja u slučajevima nepogoda. Želimo provjeriti koliko smo uvježbani i kako bismo djelovali u situacijama velikih prirodnih katastrofa kada su ugroženi ljudi i materijalna dobra građana i države", rekao je Mektić.

Kako je ministar kazao, korist ove vježbe je postizanje vlastite samoodrživosti kako bi se odvikli od očekivanja tuđe pomoći.

"Mi odmah računamo ko će nam doći da nas spašava, mi moramo imati odgovor na katastrofe barem manjeg obima, a ne da zavisimo od tuđe pomoći", rekao je Mektić koji je dodao da će u naredna dva dana u Tuzli biti dogovorene sve pojedinosti i detalji.

Šef NATO sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Laurence Mayer-Mineman složio se s Mektićem da će vježba biti od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu.

"Vježba će biti važna. Nažalost, ova je zemlja podložna vremenskim nepogodama. Godine 2014. Bosni i Hercegovini je pomoglo više od 40 zemalja, uključujući i zemlje NATO-a", podsjetio je Mayer-Mineman.

U vježbi će učestvovati vojne i civilne jedinice iz BiH i nekoliko država. Također, bit će prisutne i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije te nevladine organizacije.