Opovrgao navode
21

Mektić: Migranti imaju dovoljno hrane, zatražio sam 75.000 KM za Crveni krst koji im pomaže

Piše: I. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da medijski napisi o nestašici hrane za migrante nisu tačni.

"Migranti imaju hranu, nema krize po tom pitanju. Pokrenut ću i inicijativu prema Ministarstvu finansija da se Crvenom krstu USK dodijeli grant od 50.000 KM, a Crvenom krstu u Mostaru 25.000 KM kako bi se olakšao proces prijema migranata", rekao je Mektić.

On je dodao kako će dodatni novac našoj zemlji proslijediti Evropska komisija, ali da trenutno ne može govoriti o detaljima ni o količini sredstava.

Podsjetio je da je najgore stanje u Unsko-sanskom kantonu, prema kojem idu gotovo svi migranti, te da je rješenje moguće dobijanjem adekvatnog centra. U ovom trenutku se razmatra prostor Agrokomerca, a o tome se mora pregovarati s vlasnikom, odnosno Vladom FBiH.

Također, ministar Mektić se dotakao sutrašnjeg susreta ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona, na kojem bi se trebalo razgovarati o problemima u vezi s migrantima.

"Moja namjera u vezi sa sutrašnjim zasjedanjem je da se dogovorimo bar o jednoj tački na koju se možemo fokusirati kako bismo zaustavili migracije. Nisu sve zemlje jednako fer, neke zemlje su prijavile 50 posto manje migranata u poređenju s realnim stanjem", naglasio je Mektić.

On nije zadovoljan kako se ovaj problem tretira i, kako kaže, očekivao je veću podršku Vijeća ministara gdje se dešavaju politička prepucavanja. Mektić je opisao i trenutno nejednako stanje u prihvatnim centrima.

"Neki centri su puni, kao onaj u Istočnom Sarajevu, a neki poput Delijaša su poluprazni, jer migranti ne žele da idu sa svoje rute. Svi ovdje bi da briga o migrantima pređe na drugoga, iz RS-a u FBiH, iz jednog u drugi kanton, a to ne ide tako", objasnio je ministar sigurnosti BiH.