BiH
5

Mektić: Interpolova potjernica za Tačijem je obustavljena

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da je obustavljena Interpolova potjernica za predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Mektić je naglasio da je u prethodnom periodu postojala međunarodna potjernica za Tačijem koju je raspisao Interpol, "ali da je stornirana".

On je objasnio da je, nakon najave da će Tači posjetiti BiH, dao naredbu Direkciji za koordinaciju policijskih tijela da izvrši sve provjere, te je kancelarija Interpola u BiH u petak poslala u Lion tumačenje Tačijevog statusa. U toku dana, kaže, dobila je odgovor da je potjernica obustavljena.

"Da je potjernica bila važeća, postupilo bi se prema njoj. Da je bila raspisana potjernica Interpola, Tači bi bio uhapšen kada bi se pojavio na granici BiH", naveo je Mektić.

Mektić je rekao da Tači nije posjedovao imunitet u BiH niti ga može posjedovati kada je riječ o međunarodnim potjernicama koje raspisuje Interpol.

"Mi nemamo nikakvu mogućnost da kalkulišemo sa međunarodnim potjernicama Interpola niti da mi dajemo neku vrstu imuniteta ako postoji potjernica", naglasio je Mektić.