BiH
0

Mektić i Ujić saglasni: Jačati kapacitete Službe za odnose sa strancima

FENA
(Foto: FENA)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posjetio je danas Službu za poslove sa strancima BiH, gdje je s direktorom te službe Slobodanom Ujićem razgovarao o aktuelnim sigurnosnim izazovima.

U fokusu razgovora bila su pitanja u vezi s migrantskom krizom, te primjenom novog Zakona o strancima, kao i nova organizacija Službe za poslove sa strancima, koja se odnedavno nalazi u novoizgrađenom objektu u sarajevskoj općini Novi Grad.

Ministar Mektić je nakon susreta u sjedištu Službe za poslove sa strancima BiH izjavio da se radi o izuzetno značajnoj operativnoj agenciji u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, angažiranoj na pitanjima ulaska, boravka i uopće kontroli kretanja stranaca u BiH.

Istaknuo je da je u međuvremenu na snagu stupio novi Zakon o strancima u BiH, koji je usklađen sa svim evropskim standardima i direktivama.

Mektić se u tom kontekstu osvrnuo na aktuelnu migrantsku krizu, ocijenivši da ta situacija zahtijeva maksimalnu budnost i efikasnost, kako bi se, s jedne strane, omogućio nesmetan i slobodan protok ljudi, a s druge strane, BiH zaštitila od svih onih koji bi na bilo koji način željeli zloupotrijebiti tu situaciju u sigurnosnom pogledu, a, prije svega, kada se radi o terorizmu, krijumčarenju i trgovini ljudima, odnosno ilegalnim migracijama.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić iskazao je zahvalnost ministru Mektiću za podršku jačanju ove službe, uz uvjerenje da će ta saradnja biti nastavljena te da će rezultat biti efikasan odgovor na sve eventualne sigurnosne izazove i prijetnje.

Kazao je da Služba na čijem je čelu kontinuirano prati razvoj situacije na planu migracija, navodeći da je stanje na tom planu nepromjenjivo kada se radi o aktuelnim izbjegličkim rutama, te izražavajući spremnost da se odgovori svim obavezama iz djelokruga Službe za poslove sa strancima.

Ujić je dodao da će se angažirati na jačanju operativnih sposobnosti ove službe, uključujući racionalno korištenje ljudskih i materijalnih resursa.

Sugovornici su saglasni da je i nadalje neophodno raditi na jačanju ukupnih kapaciteta Službe za poslove sa strancima BiH, te unapređenju saradnje svih sigurnosnih institucija i agencija u BiH radi najefikasnijeg mogućeg odgovora na, eventualne, sigurnosne prijetnje te ostvarivanja što višeg stepena sigurnosti za građane BiH.