|

Mektić i Štefanek: Deradikalizacija je važan proces

Mektić i Štefanek: Deradikalizacija je važan proces
0
Klix.ba
15.2.2017. u 15:16
57
komentara
0

dijeljenja
Mektić i Štefanek: Deradikalizacija je važan proces
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i novoimenovani šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek razgovarali su danas u Sarajevu o budućoj saradnji i provođenju projekata koji su od zajedničkog interesa.
Posebno važnim za obje institucije ocijenjen je projekat deradikalizacije u koji je uključen i Ured Vijeća Evrope. Istaknuta je i potreba rada sa osobama koje su već osuđene za terorizam, kako bi odbacili radikalne ideje, a time i predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Mektić je istakao da je BiH napravila veliki iskorak u borbi protiv terorizma i upoznao da je Ministarstvo sigurnosti BiH izabrano za nosioca aktivnosti u regionalnoj inicijativi borbe protiv terorizma, a koji je podržla i Evropska unija.

Također, razgovarano je i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te ispunjavanju uvjeta Moneyvala, tijela Vijeća Evrope nadležnog za sprečavanje pranja novca. Uskoro se očekuje ispunjavanje nekoliko preostalih obaveza, čime se stječu uslovi i za skidanje BiH sa sadašnje “sive liste” FATF-a.

Mektić je istakao nezadovoljstvo efikasnošću u borbi protiv korupcije, ukazavši na već poznate opstrukcije u pravosuđu u procesuiranju velikih afera, te potrebu oslobađanja pravosudnih institucija od političkog utjecaja.
Prijavi grešku


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...