BiH
12

Mektić i Orepić: Formirat ćemo zajedničke timove za borbu protiv terorizma

Piše: El. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić boravi danas u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem i razgovarao o aktuelnim pitanjima koja se odnose na sigurnost i prelazak granice, sigurnosnim izazovima i unapređenju saradnje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao je zadovoljstvo posjetom delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske koju predvodi Vlaho Orepić.

"Današnji i jučerašnji razgovori stvaraju preduslove i uslove da napravimo neku vrstu prekretnice i da kompletno pokrenemo jednu vrstu novih odnosa između naše dvije države, a posebno u sigurnosnom sektoru", rekao je Mektić.

Rekao je kako je ministru Orepiću više puta istakao da sigurnost u BiH, i pored svega što trebamo poduzeti unutar naše zemlje, zavisi i od odnosa koje imamo sa zemljama u okruženju, a prvenstveno s Republikom Hrvatskom i Srbijom.

"Vrlo lako se može destabilizovati, prije svega, političko-sigurnosna situacija u BiH ukoliko dođe jedan 'nezgodan gest' iz Hrvatske i Srbije i to se vrlo ružno prenese ovdje, destabilizuje političku situaciju i mi se dugo vremena bavimo sami sobom. Zato smo se dogovorili da radimo na bazi interesa BiH, zajednički radimo na uklanjanju svih sigurnosnih izazova, prvenstveno onih koji mogu ugroziti naše političke odnose i utjecati na političku destabilizaciju", rekao je Mektić.

Istakao je kako su govorili i o konkretnim sigurnosnim izazovima kao što je izbjeglička kriza kojom je Hrvatska u prošlom periodu bila pogođena.

"BiH nije bila pogođena tom rutom, ali smo se pripremali za eventualni odgovor i razgovarali smo i o toj temi. Ako bi opet došlo do toga zajednički ćemo napraviti odbrambene mehanizme i planski djelovati", rekao je Mektić.

S ministrom Orepićem razgovarao je i o pitanjima koja se odnose na sigurnost i prelazak granice.

"Zajedničkim angažovanjem naših sigurnosnih agencija, zajedničkih policijskih timova dogovorili smo da ćemo raditi na zajedničkim istragama i otklanjati opasnosti sa stanovišta kriminala za obje države", rekao je Mektić dodajući kako se nisu vraćali na prošlost, već su se bavili samo budućnošću.

Ministar Orepić je kazao da BiH istinski poštuje i voli te da je spreman na sve oblike sigurnosne saradnje s BiH.

"Ja BiH volim, zato sam i došao ovdje, u glavni grad ove zemlje. Želim da uspostavimo bolji oblik saradnje u oblasti sigurnosti. Naša saradnja podrazmijeva čitav niz sigurnosnih izazova. Organizirani kriminal moramo rješavati zajednički mnogo brže. Migrantska ruta je također zajednički izazov i važno je da te ilegalne procese kontrolišemo i tome stanemo ukraj. Želimo i sistematski nadzor granica, kako bismo spriječili sve propuste i taj problem želimo amortizirati", zaključio je Orepić.

Mektić je dodao da će s Hrvatskom biti uspostavljen bilateralni oblik saradnje za razmjenu obavještajnih informacija koje se tiču opasnosti od terorizma, a bit će formirani i zajednički timovi.