Crna tačka u Evropi
17

Mektić i Matuela zabrinuti zbog neprovođenja operativnog sporazuma BiH i EUROPOL-a

Klix.ba
Šefica Odjela za BiH i Albaniju Generalnog direktorata za politiku susjedstva i strategiju proširenja Evropske komisije Michella Matuela na današnjem sastanku sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem je izrazila zabrinutost zbog zastoja u provođenju operativnog sporazuma između BiH i EUROPOL-a.

Zvaničnici su se na sastanku složili da implementacija ovog sporazuma predstavlja veliki korak za Bosnu i Hercegovinu u procesu uspostave vladavine prava i evropskom putu.

Ministar Mektić je istakao da će poduzeti sve da ne dođe do suspenzije sporazuma, jer bi to donijelo niz negativnih posljedica i BiH bi postala crna tačka u regionu i Evropi, i jedina država koja nema uspostavljenu punu saradnju sa Evropskim policijskim uredom.

"Ta saradnja nam je veoma bitna u borbi protiv terorizma, ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije. Nažalost, zbog utjecaja politike nemamo dogovorenu kontakt tačku za saradnju sa EUROPOL-om i jedina smo zemlja u regionu koja nije poslala oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu", kazao je Mektić.

Matuella je predstavila aktivnosti koje Evropska komisija planira u predstojećem periodu provesti u oblasti vladavine prava.

U delegaciji iz Brisela su pored Matuele bili i Alberto Cammarata, Jan Petry, te Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava u Delegaciji EU u Sarajevu.